Hlavní obsah

RECENZE: Michal Kindl příliš podlehl inspiracím

Právo, Jaroslav Špulák

Michal Kindl se v prostředí české pop music pohybuje již řadu let. Donedávna jako organizátor koncertů, od letošního roku již jako zpěvák, skladatel a hudebník. Před několika týdny vydal své debutové album Barvy, na němž je tucet výhradně jeho autorských písniček.

Foto: archív umělce

Michal Kindl má na svém kontě albový debut.

Článek

Slovo „barvy“ a činnost s nimi spojená jsou pro počin zpočátku nosné. Nikoli co do barevnosti hudby, ale jako textový obrat v různých podobách.

Po titulní písničce přichází na řadu Malíř a v následujícím Svítání se objevuje obrat „Namaluj svítání“. Ten však působí poněkud nepatřičně, protože ho ve stejnojmenné skladbě před časem použil zpěvák a skladatel Michal Hrůza.

Kindl tak vlastně odhalil největší problém své tvorby, potažmo celého alba. Není totiž nijak původní, jako by se pouze nechávala inspirovat tím, co se už na české popové scéně děje.

Foto: Marecords

Nová alba

Disponuje schopností napsat solidní popovou písničku s patrnou melodickou stopou. Místo na slunci, Barvy nebo Balerína mají schopnost vtisknout se posluchačům do mysli a nějaký čas v ní setrvat. Nadčasové hity mezi nimi však nejsou.

Zpěvákova zaměnitelnost je i v interpretaci. Chvíli svým pěveckým výrazem připomíná Janka Ledeckého, chvíli Michala Hrůzu, leč typický a nezapomenutelný Michal Kindl v ní není. V textech je to podobné. Slovní obraty jsou docela zručné a plynulé, člověk se ale nemůže zbavit dojmu, že fragmenty mnohých už někde slyšel, případně jej napadne, ve kterých jiných textech ulovily inspiraci. Jsou mezi nimi bohužel i mnohá klišé, což bere Kindlově tvorbě kus důvěryhodnosti, a tím pádem posluchačské náklonnosti.

Přes to všechno je patrné, že je vyzbrojen autorskou i interpretační chutí. Na případném druhém albu bude ale muset zapracovat na výrazu a také by se neměl držet pouze formy, která je vlastní většině českých textů, nýbrž hledat originálnější rukopis a v neposlední řadě témata.

Michal Kindl: Barvy
Marecords, 42:02

Hodnocení: 55 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám