Hlavní obsah

V Liberci pršel z nebe jazz

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberecké náměstí Dr. Edvarda Beneše ve čtvrtek 12. července nadšeně tleskalo jazzovým špičkám. Festival Bohemia Jazz Fest, jehož je Právo mediálním partnerem, zavítal opětovně i do města pod Ještědem.

Foto: Radmila Hrdinová, Právo

Elmhurst College Jazz Band nadchl mladistvou energií.

Článek

Ačkoli celý den v Liberci vytrvale pršelo, krátce před sedmnáctou hodinou déšť ustal, a jazzová hostina se tak mohla konat za velké účasti publika. Jako první vystoupil PHS (= Podještědská hudební společnost) Jazz Quartet, který tvoří Augustin Bernard (klavír), Jan Provazník (saxofon), František Kudláček (basová kytara) a Jan Prchal (bicí). Mladí jazzmani zahráli výběr z vlastních skladeb a také těch od legendy českého jazzu Karla Růžičky, jehož je minimálně Bernard přímým odchovancem. Jednou skladbou vzdali hold i Mikeu Sternovi, který vystoupil v závěru večera. Projevili se jako výborně a citlivě sehraní muzikanti, kteří jsou doma jak v melancholickém, melodickém a reflexivním jazzu, tak i v drsnějším stylu, a svou hrou nasadili večeru vysokou laťku.

Elmhurst College Jazz Band z amerického státu Illinois nadchl především mladistvou energií a hráčskými dovednostmi všech osmnácti členů, kteří se střídali v perfektně provedených sólech. Pod vedením kapelníka Dougha Beache vystřihli řadu jazzových standardů v profesionálním a muzikantsky zaujatém provedení, od Duka Ellingtona až po George Gershwina. Zpěvačka Jess Brooksová si získala posluchače dokonale ovládaným hlasem a swingovým temperamentem, s nímž zazářila především v Gershwinově Lady Be Good.

Foto: Radmila Hrdinová, Právo

Bohemia Jazz Fest

Vrchol večera pak patřil magické elektrické kytaře Mikea Sterna a mluvící trubce Randyho Breckera, podporované neméně skvělými Tomem Kennedym (basová kytara) a Dennisem Chambersem (bicí). Jejich hra je ukázkou mistrovské jazzové školy. Stern si svá kytarová i pěvecká sóla vyloženě vychutnával a trumpetista Randy Brecker s ním držel krok. Naslouchat jejich hravému dialogu a vzájemnému inspirování byla čirá muzikantská radost. A když v jejich podání znělo závěrečné blues Jimiho Hendrixe, málokomu vadilo, že z nebe kromě jazzu opět padal hustý déšť.

Více než čtyřhodinový koncert, který posluchačům zcela zdarma přichystal Rudy Linka a všichni pořadatelé Bohemia Jazz Festu 2018, se vzdor chladnému a deštivému počasí opravdu vydařil a liberečtí milovníci jazzu na něj budou dlouho vzpomínat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám