Hlavní obsah

RECENZE: Hříchy, které nejdou smýt

Právo, Jindřich Göth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtý případ vyšetřovatelky Lacey Flintové v knize Temné říční proudy z pera Sharon J. Boltonové je plný chladu, temných říčních zákoutí a dávných tajemství, která postupně vyplouvají na povrch.

Foto: Domino

Obal knižní novinky

Článek

Britská autorka Sharon J. Boltonová je mistryní detektivního žánru. Její knížky čtenáře lapí pod krkem, uhranou a nedovolí jim je odložit, dokud nejsou všechny záhady vyřešeny a rébusy rozluštěny. Ať už jde o sérii s Lacey Flintovou, což je autorčin nápad za milión – takhle charismatickou postavu s notně problematickou minulostí si prostě nelze nezamilovat –, nebo knihy, které stojí mimo tuto řadu, vždy jde o řemeslně perfektně odvedenou práci s něčím potřebným navíc.

Boltonová sice píše „jen“ detektivky a thrillery, ovšem mezi řádky vždy umístí hned několik podnětů k zamyšlení nebo, což je případ Temných říčních proudů, trefných komentářů k momentální situaci.

Jak už je u ní zvykem, děj se řítí vpřed prostřednictvím krátkých kapitol s ostrými střihy a pokaždé jiným vypravěčem. Tentokrát se Flintová a její spolupracovníci vydávají pátrat po vrahovi, který má spadeno na dívky, které, jak Flintová záhy zjistí, mají něco společného.

A čím hlouběji se noří do vyšetřování, tím víc si uvědomuje, že tentokrát je ve hře i její život. Ty podivné hádanky a výstražná znamení, jež jí kdosi nechává na palubě lodi, kterou obývá, nemohou být jen tak.

A přestože v tomto případě není z několika znepokojivých náznaků těžké ještě před koncem uhádnout, kdo v tom všem má prsty, nechala si Boltonová pár překvapení až na samotné finále. Temné říční proudy jsou znovu nadprůměrně kvalitní četba.

Předchozí knížky měly ale přece jen drtivější dopad a údernější tempo vyprávění. Přesto se po přečtení nebudete cítit právě dobře, jako kdyby se na vás část těch zavrženíhodných činů přilepila a nešla smýt ani po důkladném osprchování.

Sharon J. Boltonová: Temné říční proudy

Domino, překlad: Martin Verner, 496 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám