Hlavní obsah

Sochy Maria Kotrby budou vystaveny v Broumově

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Galerii Dům v klášteře v Broumově budou vystaveny sochy již zesnulého umělce Maria Kotrby. Vernisáž výstavy se odehraje v sobotu 23. června. Její kurátorkou je Iva Mladičová a potrvá do 12. srpna.

Foto: ČTK

Kotrbova socha Pastýř.

Článek

Kotrbovy sochy mají schopnost navazovat s divákem skoro až živý kontakt. Jsou stylizovány v duchu elementárního plastického tvaru budovaného zevnitř, zpodobeny jsou ve vzájemné kompozici s jednoduchým stereometrickým tělesem nebo ve dvojici či trojici.

Marius Kotrba se do povědomí dostal především díky svým velkorysým exteriérovým realizacím (Loď v Rožnově pod Radhoštěm, Svatý Kryštof pro olomoucký dálniční obchvat, socha Spravedlnosti v Brně a další). Výběr děl pro broumovskou Galerii Dům zahrnuje bronzové figurální kompozice, pozdní mramorové reliéfy a cyklus lapidárních tužkových kreseb.

Kotrba se narodil roku 1959 v Čeladné. V letech 1974 až 1978 vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu, obor kamenosochařství, v Uherském Hradišti. V letech 1981 až 1987 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, obor monumentální sochařství.

Později pracoval jako odborný asistent na AVU Praha a v roce 1993 působil pedagogicky na akademii Minerva v nizozemském Groeningenu. Následně pracoval na katedře výtvarné tvorby Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, kde byl od roku 1997 vedoucím oboru sochařství. Od roku 1997 uskutečnil řadu samostatných výstav a stejně tak se spolupodílel na řadě výstav společných.

Od dob vysokoškolských studií byl Marius Kotrba nezastupitelnou a výjimečnou postavou českého sochařství. Jeho tvorba je zastoupena v řadě veřejných a soukromých sbírek v tuzemsku i v zahraničí.

Zemřel v roce 2011 ve věku 51 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám