Hlavní obsah

Zemřel významný americký spisovatel Philip Roth

– Washington • Aktualizováno

Ve věku 85 let zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů a autor téměř tří desítek románů Philip Roth. Informují o tom americká média s odvoláním na jeho agenta. Podle něj zemřel na srdeční selhání. Agentura AP jej v nekrologu označuje za neohroženého vypravěče příběhů o sexu, smrti, asimilaci a osudu, za oslavovaného i kontroverzního autora a neúprosného satirika.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Philip Roth na snímku z roku 2010

Článek

Roth, který býval každoročně uváděn mezi favority na zisk Nobelovy ceny za literaturu, se ve svých románech věnoval tématu postupné asimilace Židů v Americe, otázkám osobní identity či problémům kulturní a etnické příslušnosti. Román Rozhořčení zase popisoval situaci v zemi za korejské války.

Foto: 041154, ČTK/AP

Philip Roth (vpravo) poté, co s knihou Sbohem C získal v roce 1960 Národní knižní cenu sopolu s básníkem Robertem Lowellem (vlevo) a Richard Ellmann, který uspěl v literatuře faktu.

Do literatury vstoupil v roce 1959 knihou Goodbye Columbus (Sbohem, město C). K dalším jeho dílům patří například Elév, Profesor touhy a Operace Shylock

K nejproslulejším Rothovým románům patří Portnoyův komplex z roku 1969 nebo Americká idyla z roku 1997, za kterou dostal prestižní Pulitzerovu cenu.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Philip Roth na snímku z roku 2008

V roce 1969 navštívil poprvé Prahu. Zajímal ho Franz Kafka. V letech 1971 až 1976 se do Prahy pravidelně vracel a podporoval také zakázané československé autory. Pomohl prosadit Milana Kunderu, k jehož americkému vydání Směšných lásek napsal předmluvu. Východoevropští autoři včetně českých vycházeli v nakladatelství Penguin v edici Writers from the Other Europe, kterou redigoval.

Je proto držitelem řady českých ocenění. [celá zpráva]

V roce 1994 byl Roth společně s Günterem Grassem vyznamenán první Cenou Karla Čapka, v roce 2001 dostal jako první Cenu Franze Kafky.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Philip Roth na snímku z roku 2010

Zážitky z Prahy ztvárnil v kafkovské grotesce Pražské orgie (1985). Pronásledování tuzemských spisovatelů mu připadalo vysloveně kafkovské.

V roce 2011 získal mezinárodní Man Bookerovu literární cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění. Koncem roku 2012 ale oznámil, že už nehodlá dál psát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám