Hlavní obsah

Kde on to šije? Kostýmy z Vrchní, prchni! či Arabely ukáže retro výstava

Novinky, Stanislav Dvořák

Kde on to šije? ptal se socialistický podvodníček (Jiří Kodet) falešného číšníka (Josef Abrhám) ve filmu Vrchní, prchni!. Kostýmy ze starých českých a československých filmů a seriálů nyní nabídne od 16. května výstava Retro biják 60. – 90. let v Galerii Tančící dům v Praze.

Foto: Filmové studio Barrandov

Snímek z filmu Vrchní, prchni!

Článek

Retro biják ukáže celkem 200 kostýmů z asi 70 filmů, pohádek a seriálů natočených od 60. do 90. let minulého století. Pocházejí z Barrandovských ateliérů a České televize a doplní je i další rekvizity.

„Výběr filmů byl sestaven na základě hlasování 400 tisíc diváků a výstava tak ukáže průřez tím nejpopulárnějším z československé kinematografie. Galerie Tančící dům se po velmi úspěšné výstavě Retro 70. a 80. let z roku 2016 opět vrací do druhé poloviny minulého století a tentokrát půjde o největší filmovou výstavu v bývalém Československu od roku 1987. Expozice bude k vidění v Galerii Tančící dům od 16. 5. do 14. 10. 2018,” řekla za pořadatele Helena Novotná.

Foto: Česká televize

Arabela

„Originální kostýmy z filmů budou doplněny dobovými fotografiemi, plakáty a dalšími filmovými rekvizitami tak, aby co nejlépe vystihly to nejznámější z konkrétního díla,“ doplnila kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Fandové retra tak uvidí třeba kostýmy z komedie Vrchní, prchni! a Což takhle dát si špenát, oscarového filmu Ostře sledované vlaky, muzikálu Starci na chmelu nebo pohádkového seriálu Arabela.

Reklama

Výběr článků

Načítám