Hlavní obsah

Culturea tentokrát o Nepálu a Norsku

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než devět tisíc kilometrů od sebe dělí Norsko a Nepál, země s různorodou kulturou a jedinečnou přírodou. Obě země však k sobě budou mít tuto sobotu velmi blízko, alespoň při cestovatelském festivalu Culturea, který se uskuteční ve Zlíně.

Foto: Culturea

Festival Culturea

Článek

„V jednom dni ochutnáte atmosféru dvou zemí z různých úhlů,“ přiblížila Pavlína Fardová z fakulty multimediálních komunikací zlínské Univerzity Tomáše Bati. Právě studenti fakulty každoročně unikátní jednodenní festival pořádají, a to jako součást praktického předmětu Komunikační agentura.

„Festival Culturea se každý rok zaměřuje na jednu zemi nám kulturně bližší a jednu vzdálenější. Oslavuje kulturní a lidskou rozmanitost, tradice, přírodu. Je to otevřený prostor setkání nejen zlínských občanů a rodáků z vybraných zemí,” popsala jedna z hlavních manažerek Kateřina Vítková. Šestý ročník zavede účastníky do země v srdci Himálaje, potěší však i vyznavače severské kultury.

Návštěvníky festivalu čekají workshopy, přednášky, ale také netradiční zážitky. „Pro veřejnost máme připravenu ukázku bojového umění Vikingů či scénické čtení studentů vyšší odborné školy umění. Chybět nebudou ani workshopy norské výšivky, jógy či norštiny,“ vyjmenovala Fardová. Přednášet bude například držitel Českého lva, dokumentarista a kameraman Martin Čech, cestovatel a novinář Michael Stanovský, Norka žijící ve Zlíně či Tomáš Beránek z Namasté Nepál. „Pro rodiny s malými dětmi budeme mít připravený dětský koutek, ale i chill out zónu, kde můžou relaxovat při sledování polární záře nebo krátkých filmů,“ doplnila Fardová.

Nepálec vaří

Účast přislíbil Rama Katuwal, rodilý Nepálec a zároveň jednatel nepálsko-indické restaurace Makalu Zlín. Jeho kuchyně bude v sobotu v prostorách zámku provoněna anýzem a chilli.

„Nepál je plný pokrmů různých barev a chutí, jelikož se zde střetávají kultury Číny, Indie a Tibetu. Jídla jsou většinou bezmasá a velmi ostrá. Pokud nějaké maso výjimečně do pokrmů přidají, jedná se většinou o kuřecí,“ poznamenala Fardová. Podle Katuwaly se Nepálci stravují velmi prostě, ale zároveň chutně a zdravě. Vše je bio, sezónní a z místních zdrojů. Devadesát procent jejich stravy tvoří rýže, pak brambory, luštěniny, zelenina a ovoce. Ve vyšších polohách také proso a kukuřice, ze kterých se připravují chutné kaše a chlebové placky.

„Chutě nepálských pokrmů jsou velmi rozmanité, a proto uspokojí každého gurmána. Voní po anýzu, chilli, šafránu, kurkumě, skořici, zázvoru, kmínu a muškátovém oříšku,“ dodala Fardová.

Jednodenní festival začíná ve zlínském zámku v sobotu od 10 hodin. Za celý festival, od zajištění financí přes propagaci a realizaci akce, zodpovídá tým studentů, který se každý rok mění. „Culturea je studnicí informací o cizích kulturách. Vzdělává jak účastníky, tak organizátory,” popsala hlavní manažerka festivalu Tereza Révayová.

Reklama

Výběr článků

Načítám