Hlavní obsah

Vybrané designérské počiny na výstavě v Praze

Právo, far

Nejlepší čeští designéři za rok 2017 a zároveň nominované počiny výročních Cen Czech Grand Design se do 25. března představují na festivalu Best of v pražském prostoru SmetanaQ. Kromě výstavy nejlepších prací za uplynulý rok akce nabízí moderované diskuze nebo workshopy pod taktovkou nominovaných designérů.

Foto: Czech Grand Design

Chytrý městský mobiliář od firmy mmcité.

Článek

„Druhý ročník festivalu Best of představí čtyřicítku špičkových designérů, které v rámci nominačních kol pro letošní Ceny Czech Grand Design zvolila Akademie designu ČR. Během moderovaných diskuzí se jich návštěvníci mohou zeptat na jejich tvorbu i začátky v oboru. Povede je Viktorie Beldová, studio LLEV, Petr Nikl nebo Tomáš Rejmon a Huy Pham,“ vysvětlila členka Přípravného výboru Cen Czech Grand Design Jana Zielinski.

Pátek nabídne Dolce Vita Talk s Lucií Koldovou, Grand designérkou roku 2012 a autorkou výstavy Das Haus na IMM v Kolíně nad Rýnem. Odpoledne navážou moderované diskuze s módními designéry a šperkaři.

Sobota bude ve znamení workshopů. Malí konstruktéři se naučí vyrábět natahovací autíčko s Tomášem Rejmonem a Huyem Phamem a menší děti si zahrají s Petrem Niklem Hru s písmeny a s písněmi. Pro dospělé jsou na programu diskuze s nejlepšími fotografy a ilustrátory. V neděli si přijdou na své malí šperkaři, pro něž je připravená tvorba papírových šperků s Viktorií Beldovou a fantazijní mýdlový workshop se studiem LLEV.

Slavnostní předávání letošních cen Czech Grand Design se uskuteční 27. března v přímém přenosu na ČT art. Tématem bude láska. „Láska ve smyslu zaujetí, vášně a otevřenosti, bez které by žádné mimořádné projekty nikdy nevznikly. V tomto duchu budou celý večer v režii Jany Burkiewiczové rozvíjet i tři moderátoři předávání – Zuzana Stavná, Jindřich Panský a Jan Sklenář,“ prozradil za organizátory Jiří Macek.

Vítěznou trofej, v podobě minimalistické kovové krabičky schopné přehrávat desítku zvukových stop, si za 12. ročník tohoto prestižního ocenění mají šanci odnést například tvůrci laviček pro chytrá města, hrnce ze skla, recyklovaných oděvů, samurajské vázy i luxusních gramofonů. Akademie designu České republiky letos nominovala v devíti kategoriích 97 autorů, designérských studií i značek. Řada projektů reflektuje současné technologie nebo téma udržitelného designu. „Zaujala mě kolekce šperků Elišky Lhotské nebo recyklovaná kolekce Lenky Vackové s firmou Klatex,“ doplnila Zielinski.

Mezi dalšími nominovanými jsou designér Jan Čapek, šperkařská značka Beldafactory, fotograf Václav Jirásek, ilustrátoři z Tomski & Polanski, Vessels Design za kolekci stolních doplňků nebo sklářská firma Rückl. Do Síně slávy za celoživotní přínos v oboru vstoupí sklář, umělec, designér a pedagog Václav Cigler.

Reklama

Výběr článků

Načítám