Hlavní obsah

Hacke představí v Praze se svou ženou varovnou desku Menetekel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po dvou letech se do Prahy vrací duo tvořené baskytaristou Alexandrem Hackem z industriálních Einstürzende Neubauten a jeho ženou, zpěvačkou a multimediální umělkyní Danielle de Picciotto. V sobotu zahrají v pražské MeetFactory v rámci turné k prosincové desce Menetekel.

Foto: Meet Factory

Alexander Hacke a Danielle de Picciotto

Článek

Album se snaží reagovat na stav světa a hrozbu konce jeho dnešní podoby. Tvůrci si proto vybrali biblický příběh krále Belšazara (Bél-šarra-usus), což byl syn posledního novobabylónského krále Nabodina, jemuž se připisuje nestřídmost. Nakázal jíst a pít ze zlatého a stříbrného nádobí, jež Nebúkadnesar vynesl ze zbořeného jeruzalémského chrámu. Na zdi pak během hostiny lidské prsty napsaly slova Mene, mene tekel ufarsin, která předpověděla pád babylónské říše.

Varovně vyznívá už Jericho s troubením pozounu a na desce se mísí nostalgie s úzkostí. Dvojalbum Menetekel končí dlouhou skladbou The House Of Shadows With The Sound Of Light, což je zvuková instalace Klangraum Minoriten Kirche vytvořená během rezidenčního pobytu dvojice v Kremsu v místním středověkém kostele. Je plná zneklidňujících šepotů a výkřiků.

Menetekel je mnohem temnější než předchozí dva roky stará nahrávka Perseverantia, i když s obrazem nosorožce bez rohu vyzývala k nutnosti uchovat náš svět.

Dvojice se objevuje v Praze pravidelně. V roce 2011 pracovala pět měsíců právě v Meet Factory. Známé jsou především jejich Mountains of Mandess na motivy hororů H. P. Lovecrafta, které vytvořili spolu s The Tiger Lilies, a Ship Of Fools, kdy s duem při turné hostovali muzikanti z různých zemí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám