Hlavní obsah

Tiger Lillies s Alexem Hackem nabídnou Lovecraftovy horory

Novinky,
PRAHA

Poctou mistru hororu H. P. Lovecraftovi je představení Mountains Of Madness, které uvádí v pondělí pražské divadlo Archa. Společně je připravili anglická kapela The Tiger Lillies čerpající z odkazu kabaretu i hospodských písní, člen berlínské industriální skupiny Einstürzende Neubauten Alexander Hacke a americká výtvarnice a filmařka Danielle de Picciotto.

Článek

Hlavní roli má trio The Tiger Lillies, vedené zpěvákem, harmonikářem a pianistou Martynem Jacquesem, jehož osobitý projev vychází z kabaretní tradice. Hacke elektronickými zvuky podtrhl tajemný a hrůzný ráz Lovecraftových děl a Danielle de Picciotto se postarala o videoprojekce.

Podrobnosti o vzniku představení prozradila Novinkám Danielle de Picciotto, která v Praze už s Hackem představila jiný lovecraftovský projekt The Cult Of Cthulhu. "Jedno divadlo mě s Hackem požádalo, abychom pro ně udělali představení a chtěli po nás, abychom je nevytvořili sami, ale s někým dalším. Vybrali jsme si Tiger Lillies, protože po nás chtěli střet elektroniky a živé hudby. Oslovili jsme je a oni naši nabídku přijali. Po emailu jsme připravili hudbu," vysvětlila Američanka, jak se k projektu dostali The Tiger Lillies. 

Tiger Lillies obdivují atmosféru Lovecraftových příběhů

"Bylo to nápad Alexe Hackeho a Danielle, nevěděl jsem nic o H. P. Lovecraftovi, skutečně nemám zájem o brakové horory, nemám je rád, i když se mi líbí, jak Bela Lugosi hraje Draculu," prozradil Novinkám zpěvák a harmonikář The Tiger Lillies Martyn Jacques a dodal, proč nabídku přijal: "Takovýto projekt mě stimuloval, abych psal o věcech, o které se normálně nezajímám. Myslím si, že je to velmi freudovské.  Často se tam zmiňuje podvědomí, nereálné strachy a sny."

Lovecraftt ho nakonec zaujal: "Byl to zvědavý člověk, jeli jsme se podívat do Providence na místo, kde žil a pracoval. Byl to podivínský samotář, který trpěl chudobou. Nežeru jeho příběhy, ale myslím, že mají atmosféru, která dobře ladí s našimi písněmi," uvedl Martyn Jacques a dodal, že k tomu přispívá i Alexander Hacke. "Odvedl skvělou práci. Zmínil bych, že také čte několik úryvků velmi působivým hlubokým hlasem."

Hrůzu vyvolávají hračky

Pro propojení obou světů potřebovala filmařka právě The Tiger Lillies: "Podle mě jsou Lovecraftovy hrůzostrašné příběhy pro děti a právě spolupráce s Tiger Lillies pro mě také představuje kontakt s dětským humorem. Právě ve spolupráci s nimi mohu dostat do díla jak tradiční hrůzu, tak hrůzu ze současnosti. Základem je staromódní kniha. A my jsme zkusili do představení dodat další prvek - hrůzu z moderní doby a z moderní techniky. Lovecraft a Tiger Lillies představují lidský hlas a staromódní pojetí, já s Hackem přináším hrůzu z techniky, z jejího chladu. Ukazujeme, že v moderní době jsou lidské bytosti mnohdy ztracené. Používáme k tomu hudbu, která může vyvolávat děs a navodit hororovou atmosféru."

Při práci na výtvarné složce Američanka animovala hračky, které vybrala z katalogu. "Hračky mohou být hrůzostrašné, mnohdy děsí děti," vysvětlila de Picciotto a dodala: "Prvky hrůzy vytvářejí obrázky zvířat a hračky pak představují hrůzu z moderní doby."

Reklama

Výběr článků

Načítám