Hlavní obsah

Polar Music Prize pro Metalliku

Právo, ŠH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošními laureáty ocenění Polar Music Prize, které již třicet let udělují ve Švédsku, jsou americká metalová skupina Metallica a Afghánský národní institut hudby.

Foto: ČTK

Americká metalová skupina Metallica.

Článek

Metallica je vůbec první metalovou skupinou, která získala tuto prestižní cenu za významný přínos pro rozvoj hudby. „Dostali jsme se do velmi význačné společnosti,“ uvedl na margo zisku Polar Music Prize bubeník Lars Ulrich.

Ocenění, které založil v roce 1989 vydavatel, textař a manažer skupiny ABBA Stig Anderson, je v hudebním světě považováno za obdobu Nobelovy ceny. V minulosti ho získali například Paul McCartney, Ray Charles, Bob Dylan, Sting či Ennio Morricone.

Organizátoři akce uvedli, že Metallica svou hudbou dokázala změnit „pokoj teenagera na Valhallu“. Důkazem je prý i obrovský rozvoj švédské metalové scény zejména v poslední dekádě minulého století. Dnes tato země patří k velmocem v oblasti tvrdých kytarových žánrů. Udělování cen se bude konat 14. června ve Stockholmu, kde je laureátům předají členové královské rodiny. Každý z oceněných dostane i peněžitou prémii milión švédských korun.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám