Hlavní obsah

Národní divadlo ve znamení výročí, klasiky i dramatizací

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvě desítky premiér uvede pražské Národní divadlo (ND) v sezóně 2018/19. Všechny soubory reflektují stoleté jubileum vzniku republiky i další významná výročí, jako jsou sto padesát let od položení základních kamenů divadla a šedesát let od vzniku Laterny magiky.

Foto: archív Národního divadla

Národní divadlo oslaví v květnu premiérou Dalibora sto padesát let od položení základního kamene.

Článek

Operní soubor otevře sezónu novou inscenací Smetanovy Libuše, jíž má státotvornou podobu dát režie ředitele Jana Buriana. Smetanovský repertoár posílí i nová inscenace Dalibora.

Ze světové klasiky se v repertoáru objeví Beethovenova jediná opera Fidelio a po sto letech od světové premiéry i opera Sergeje Prokofjeva Láska ke třem pomerančům, která má svým burleskním charakterem odlehčit klasický repertoár.

Jízda tramvají jako opera

Po osmdesáti letech se do Prahy vrátí operní dílo Ernsta Krenka. Opera Jonny spielt auf přináší prolnutí jazzu a vážné hudby v příběhu o skladateli Maxovi.

Ve Stavovském divadle vzdá Alice Nellis poctu Mozartovi inscenací dvou mozartovsky zaměřených aktovek Dopisy, hádanky a příkazy od Michaela Nymana a Klasika od Stevena Stuckyho.

Že soudobá opera hledá náměty opravdu leckde, o tom svědčí opera Tramvestie Petra Wajsara, která je zhudebněním básnické sbírky Pavla Novotného popisující jízdu tramvají na trase Liberec–Jablonec nad Nisou.

Činoherní repertoár staví především na dramatizacích nedramatických látek. „Je to dáno dvěma důvody. Dramatizace románu v činohře je poměrně veliký trend, protože potírá realismus, jemuž generace režisérů mezi třiceti a čtyřiceti lety příliš neholduje, a také v případě dramatizace může tvůrce zpracovat svobodně téma do tvaru, který mu vyhovuje,“ říká šéf činohry Daniel Špinar a dodává: „Navíc kvalitních současných her je velice málo.“

Na jevištích ND se tak v příští sezóně objeví adaptace románu Jáchyma Topola Kouzelná země, prózy Netrpělivost srdce Stefana Zweiga, povídky Návštěva Emila Hakla a režisérské duo SKUTR se pokusí o jevištní transkripci Erbenovy Kytice.

Klasiku zastoupí Molièrův Misantrop či někdejší dramatický hit činohry ND – Plukovník Švec Rudolfa Medka, jímž činohra připomene vznik republiky. Osobnosti legendárního režiséra K. H. Hilara vzdá hold inscenace Za krásu v režii Daniela Špinara. Na Nové scéně bude mít premiéru autorská koláž z textů italského dramatika Ascania Celestiniho Proslov k národu.

Foto: Patrik Borecký

V příští sezóně se na repertoár vrátí i Wagnerův Lohengrin se Eliškou Weissovou, Danou Burešovou a Olafurem Sigurdarsonem.

Také baletní soubor chce připomenout osobnost českého i světového tanečního umění, a to inscenací nazvanou prostě Kylián. Bude obsahovat čtyři díla Jiřího Kyliána, kterými jsou: Žalmová symfonie, Bella Figura, Petit Mort a Šest tanců. Druhou premiérou je návrat ke klasickému Labutímu jezeru v choreografii Johna Cranka a třetí je inspirována Procesem Franze Kafky.

Soubor Laterny magiky slaví letos šedesáté výročí vzniku a k této příležitosti chystá rodinné představení inspirované Trnkovou Zahradou. „Je to dílo, které má obrovské kouzlo, poezii a humor. Pracovat budeme s moderní choreografií, loutkami, černým divadlem, filmovými i animovanými projekcemi a mappingy,“ slibuje Pavel Knolle, šéf souboru Laterny magiky.

Diváky ND čeká v příští sezóně ještě bohatá nabídka dalších akcí – koncertů, výstav, besed, jednorázových inscenací v cyklu Nová krev a v neposlední řadě nabídka abonentských řad zacílených na různé věkové i sociální skupiny. Repertoár samozřejmě doplní i reprízy stávajících inscenací se zajímavými hosty.

Prodej předplatného začne od 5. března pro stálé abonenty, od 3. dubna i pro nové zájemce o abonmá.

Reklama

Výběr článků

Načítám