Hlavní obsah

Zemřela Dolores O'Riordanová, zpěvačka skupiny Cranberries

Aktualizováno

Ve věku 46 let náhle zemřela v hotelovém pokoji v Londýně zpěvačka irské skupiny Cranberries Dolores O'Riordanová, uvedla irská televizní a rozhlasová stanice RTE. Příčina úmrtí není známá, zpěvačka ale měla v poslední době zdravotní problémy, napsal The Independent. Ačkoliv vydala i dvě sólová alba, nejvíce proslula ve skupině Cranberries a za třináct let spolupráce ji dovedla k celosvětovému úspěchu.

Ukázka z písně Dreams od skupiny Cranberries

 
Článek

Dolores O'Riordanová se narodila v roce 1971, jako Dolores Mary Eileen O'Riordanová. Měla jednu sestru a pět bratrů. Nejprve zpívala v kostelním sboru, později po místních hospodách.

Ke kapele The Cranberries se připojila, když jí bylo 18 let. Skupině, která do jejího příchodu nebyla nijak zvlášť výrazná, dala nový náboj nejen "andělským" vokálem, ale také autorskou prací. Jedním z prvních hitů se staly písně Linger a Dreams.

Během devadesátých let měnila Dolores často své účesy a často vystupovala bosá.

V prvních deseti letech po svém vzniku v roce 1989 prodala Cranberries na 40 miliónů alb a stala se jednou z nejúspěšnějších irských kapel. V roce 2003 se skupina rozpadla a každý se vydal svojí cestou. O'Riordanová začala žít na odlehlém místě v Kanadě, ostatní členové Cranberries zůstali v Irsku.

O šest let později se skupina dala opět dohromady a přiipravili celosvětové turné. Projeli Ameriku a Evropu. Hrály se jak hity skupiny Cranberries, tak i písničky ze sólových desek Dolores a také nové věci.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zpěvačka skupiny Cranberries Dolores O´Riordan

Při svých koncertních šňůrách zavítali The Cranberries i do Česka. V roce 2010 byla skupina jednou z hlavních hvězd festivalu Colours of Ostrava. O dva roky později vystoupila v Praze.

Svou poslední desku Something Else vydala skupina v dubnu 2017.

Během své sólové dráhy si Dolores v roce 2004 zazpívala na albu Zu & Co. italského zpěváka Zucchera písničku “Pure Love”. Na albu také spolupracovali takoví hudebníci jako Sting, Sheryl Crow, Luciano Pavarotti, Miles Davis, John Lee Hooker, Macy Gray a Eric Clapton.

První sólová deska Dolores O’Riordanové vyšla v květnu 2007, klip se k ní natáčel v Praze.

O dva roky později jí vyšla druhá sólová deska No Baggag.

V roce 2015 se podílela na albu Like a Puppet Show herce Johna Malkoviche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám