Hlavní obsah

České televizi chce radit i kardinál Duka

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Dominik Duka, ředitel Národního divadla Jan Burian, prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová nebo tajemník Hospodářské komory Tomáš Vrbík. Ti všichni se stanou po schválení stanov členy nově zřízené šedesátičlenné Divácké rady České televize (ČT).

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

Rada se bude scházet dvakrát ročně. První oficiální zasedání si naplánovala na 16. dubna. Jejím úkolem není zasahovat do výroby programu veřejnoprávní televize, ale zlepšit komunikaci s diváky. „Budeme se členů rady ptát, zda případné rozšiřování služby, kterou Česká televize poskytuje svým divákům, jde směrem, který vytváří novou hodnotu a novou veřejnou službu, kterou diváci očekávají,“ sdělil generální ředitel České televize Petr Dvořák při prezentaci rady na zpravodajské stanici ČT 24.

Pozvánku do rady obdrželo kolem šedesáti institucí, organizací nebo spolků sdružujících různé divácké skupiny, které se zároveň angažují ve veřejném životě. Jde například o Českou unii sportu, Národní radu osob se zdravotním postižením, odborové organizace, ale i církve, neziskové organizace nebo Český svaz rybářů.

Divácká rada bude poradním orgánem ČT. Z každého jejího zasedání vznikne zápis obsahující témata probíraná radou a opatření, která by veřejnoprávní televize měla přijímat. Současní členové mohou navrhovat do rady další organizace. Petr Dvořák plánoval zřízení Divácky rady ve svém kandidátském projektu. Inspiroval se v Německu, Rakousku, ve Velké Británii i v jiných evropských zemích, kde takové rady při veřejnoprávních televizích fungují.

Reklama

Výběr článků

Načítám