Hlavní obsah

RECENZE: Benny Griessel bojuje v Ikarovi na třech frontách

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižní série jihoafrického spisovatele Deona Meyera s detektivem Bennym Griesselem v hlavní roli představuje na českém trhu už svůj pátý svazek. Jmenuje se Ikarus a vyšel před několika týdny.

Foto: ČTK/DPA

Jihoafrický spisovatel Deon Meyer.

Článek

Pokud jde o tempo vyprávění a napínavost zápletky, zůstal autor přece jenom trochu za svými nejlepšími výkony v předešlých knihách. Jeho hrdina nicméně tentokrát tvrdě bojuje hned na třech frontách, což z románového thrilleru nakonec činí zajímavé čtení.

Několik dnů před Vánocemi bylo v písečných dunách nalezeno tělo Ernsta Richtera, tvůrčího podnikatele a mimo jiné zakladatele společnosti Alibi, která „vyráběla“ alibi nevěrníkům a nevěrnicím. Nebyla právě populární, pročež okruh těch, kteří měli na Richterově likvidaci alespoň malý zájem, hned od počátku řádně nabobtnal.

Dlouhou dobu se Benny Griessel a jeho elitní tým detektivů nemohli takříkajíc hnout z místa, dlouho hledali záchytné body, svědky, spojitosti, ověřovali finanční transakce a toky, stejně tak důvěryhodnost Richterových kolegů, což vedlo k tomu, že se první několik desítek stránek knihy vysloveně táhne a jsou i tak trochu přehlídkou slepých uliček v celém vyšetřování.

Foto: archív nakladatelství Moba

Obal nové Meyerovy knihy v českém překladu.

Do hry pak ale vstoupily další dva problémy, v podstatě druhý a třetí případ. Griessel byl povolán na místo hromadné vraždy spáchané jeho bývalým kolegou a čtyři roky abstinování, které měl za sebou, pro něho skončily. Bývalý alkoholik se po traumatizujícím zážitku vrátil ke sklenkám tvrdého alkoholu a okamžitě se dostal do problémů, které ohrožovaly jeho život i vyšetřování Richterovy vraždy. Griesselův pád byl rychlý a jeho boj s démony se stal tématem, které Meyer vytáhl na roveň vyšetřování vraždy.

Zhruba v polovině knihy nabralo tempo vyprávění konečně na obrátkách. Meyerova klipová metoda, v níž v předešlých dílech v rychlém sledu střídal popisy děje i míst a dosáhl tak pozoruhodného spádu vedoucího k logickému a překvapivému vyústění, se ztěžka prodrala k životu.

Nerozvinula se tentokrát sice v takové šíři, jednoznačně však pomohla knize zachovat svěžest a zajímavost. Ono totiž neustále lavírování Bennyho Griessela mezi pokušením a dobrými mravy nutně začalo být nudné, neboť do něho nevstupoval další impuls, kromě toho, že usiloval o návrat své přítelkyně, jež ho kvůli konci jeho abstinování opustila.

V samotném nepředvídatelném závěru se pak překvapivě se dvěma zmíněnými liniemi spojí i třetí, což je znamenitým dokladem toho, že Meyer je opravdu dobrým autorem a zdatným fabulátorem. I s tím afrikánským slangem, který knihou v českém překladu prochází.

Deon Meyer: Ikarus
Moba, překlad Alexandr Neuman, 472 stran, 389 Kč

Celkové hodnocení: 75%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám