Hlavní obsah

RECENZE: Taylor Swiftová jde proti zvyklostem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se u popových umělců většinou za přelomové období má to kolem desky, na níž jsou ke slyšení živé nástroje a až psychoanalytické texty, Taylor Swiftová už ho prožila kdysi a na svém šestém počinu Reputation je obklopena syntetikou a otevřenými texty.

Foto: ČTK

Taylor Swift je na cestě od country k popu.

Článek

Když se totiž, vykloněna z countryového světa, začala s alby Speak Now (2010) a Red (2012) dotýkat popu, pořád ještě sázela na zvuk živých nástrojů. To se ale změnilo s minulou deskou 1989 (2014) a korunuje to novinka.

Osmadvacetiletá zpěvačka se rozhodla vstoupit do ranku elektronického popu dneška s mírnými vlivy alternativní hudby. A tak je to poněkud umělé, syntetické, elektronické, někdy skoro sci-fi. Mnoho živých nástrojů na desce není, a když už se v závěrečné New Year’s Day objeví, je to jako pohlazení hebkou dlaní.

Foto: Universal Music

Obal nového alba.

K proměně došlo i v textech. Swiftová v nich v minulosti řešila lásky i vzteky a v písni Speak Now dokonce zpívala, že „není nic sladšího než pomsta“. Aktuálně je klidnější, byť tvrdohlavosti nepozbyla. V písničce I Did Something Bad říká, že se cítí skvěle, ničeho nelituje, a kdyby to šlo, udělala by všechno ještě jednou. Ve skladbě Dress hovoří poprvé o svých problémech s alkoholem. Její rodiče prý nebyli schopni poslechnout si tu píseň až do konce. V některých jiných se pak tradičně vyjadřuje ke svým vztahům.

Z countryového dítka Taylor Swiftové je na novém albu přitažlivá popová žena, která ví, že když jsou výraz, emoce či text trochu sexy, vzbudí to v posluchači vášně. Skladba Don’t Blame Me je toho důkazem, ale i v dalších je z jejího hlasu cítit určitá provokace.

Takový je současný pop. Z velké části stojí na zvukových vrstvách a hluboké myšlenky od něho málokdo čeká. Těžko o něm ale smýšlet jinak, to už bychom se dostali k jinému žánru.

Taylor Swift: Reputation

Universal Music, 55:45

Celkové hodnocení: 80%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
CD Taylor Swift: Reputation

Reklama

Výběr článků

Načítám