Hlavní obsah

Divadelní týden s Romeem, Julií i Leninem

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První prosincový týden přináší v českých divadlech hojnost premiérovaných titulů, a to ve velmi pestré nabídce s převahou hudebních zážitků.

Foto: Jan Malíř

František Němec a Jana Štěpánková jsou protagonisty inscenace Pardál v Divadle Ungelt.

Článek

V pražském Divadle Semafor bude Jiří Suchý listovat fiktivním deníkem anglického krále Jindřicha VIII. v revui Šest žen, a to za hojného doprovodu Big Bandu Semafor a se spoustou písniček. Premiéra se koná 6. prosince.

Nejslavnější Shakespearova tragédie Romeo a Julie v překladu Jiřího Joska a hudební i textové podobě autorského tandemu Boris Urbánek a Jaromír Nohavica má světovou premiéru 7. prosince v ostravském Divadle Jiřího Myrona jako muzikál Romeo a Julie, poselství lásky. Libreto a režie je dílem Šimona Cabana a v hlavních rolích vystoupí mladí herci i hvězdy muzikálového souboru Národního divadla moravskoslezského.

Ženy na pokraji nervového zhroucení je muzikálová adaptace stejnojmenného filmu Pedra Almodóvara, kterou napsali David Yazbek a Jeffrey Lane. Příběh o světě mužů a žen se odehrává v ulicích Madridu na konci osmdesátých let. V režii Kateřiny Duškové diváci uvidí Ivu Pazderkovou, Pavlu Tomicovou, Antonii Talackovou, Natálii Drabiščákovou a další herečky i herce. Premiéra se koná v Divadle na Fidlovačce 7. prosince.

Z nabídky činoherních premiér by pozornosti neměla uniknout tragikomedie rakouského autora Felixe Mitterera Pardál, kterou 6. prosince premiérově uvádí pražské Divadlo Ungelt. V režii Ladislava Smočka dostanou velké herecké příležitosti Jana Štěpánková, František Němec a Ondřej Novák.

Činohra libereckého Divadla F. X. Šaldy uvede 8.prosince českou premiéru hry kanadského autora s rusko-ukrajinskými kořeny Verna Thiessona Leninovi balzamovači. Groteskní komedie o tom, co přinesla snaha uchovat věčně Leninovy ostatky, vypovídá o praktikách reálného komunismu. Premiéra v Malém divadle v režii šéfa souboru Šimona Dominika je svérázným prosincovým příspěvkem souboru k výročí Velké říjnové revoluce. Roli Lenina ztvární Václav Helšus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám