Hlavní obsah

Maryša i sto deset let pražského Divadla na Vinohradech

Právo, rh

Dva velké pražské činoherní soubory naplánovaly na tento týden významné večery. Činohra pražského Národního divadla uvede v novém nastudování jednu z nejvýznamnějších her české klasické dramatiky, Maryšu bratří Mrštíků. Premiéra se koná ve 23. listopadu v Národním divadle.

Foto: Martin Špelda

Taťjana Medvecká hraje Lízalku v inscenaci Maryši v ND.

Článek

V režii Jana Mikuláška ztvární titulní postavu Pavla Beretová, Vávru David Prachař, Francka Matyáš Řezníček, Lízala a Lízalku Vladimír Javorský a Taťjana Medvecká.

Pražské Divadlo na Vinohradech slaví po celý rok sto desáté jubileum vzniku druhé velké pražské činoherní scény. Oslavy vyvrcholí v sobotu 25. listopadu jednorázovým Slavnostním večerem, v němž herci i vedení divadla budou vzpomínat na uplynulá léta.

Po celý týden pokračuje i program Pražského divadelního festivalu německého jazyka. V pondělí 20. listopadu uvede soubor Schauspielhausu z Düsseldorfu hru Elfriede Jelinekové Světlo v krabici, 21. a 22. listopadu Theater Neumarkt ze švýcarského Curychu inscenaci Obrazy tvé velké lásky, 23. listopadu budou mít diváci možnost vidět vítěze letošní Ceny Josefa Balvína za nejlepší domácí uvedení německy psaného textu.

Letos ji získala činohra Národního divadla Brno za inscenaci hry Rainera Wernera Fassbindera Strach jíst duši. pro náhlé onemocnění se festivalu nezúčastní soubor z Lucemburska, který měl uvést 24. listopadu inscenaci Žena a město.

Náhradní představení zajistil pražský soubor Body Voice Band adaptací románu Elfriede Jelinekové Milovnice, jež měla premiéru letos v květnu. Festivalový víkend 25. a 26. listopadu pak bude patřit souboru Schauspiel Hannover a jeho dramatizaci románu Ilji Trojanowa moc a vzdor v režii Dušana Pařízk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám