Hlavní obsah

Tajemné Zakarpatí. Exotika plná hor a českých stop

Novinky, Stanislav Dvořák

Zakarpatí neboli Podkarpatská Rus má pro Čechy zvláštní význam a kouzlo - jde o kulturně i přírodně značně odlišný kraj, který ale býval součástí našeho státu. Na každém kroku tam narážíte na český dům, most či památníček. Nová kniha Oleny Krušynské Zakarpatí je mimořádně podrobným odborně pojatým průvodcem po regionu, kde vzpomínají na Československo jako na zlaté časy.

Foto: Profimedia.cz

Zakarpatí

Článek

Vysoké hory či obdivuhodné dřevěné chrámy Zakarpatí lákají návštěvníky čím dál víc. Oblast prošla mnoha kolonizacemi a válkami, ovládala ji Kyjevská Rus, Maďaři, Turci, Rakousko-Uhersko, Československo, Sovětský svaz a nakonec Ukrajina.

Jezdí na koních s mobilem v ruce

Právě za naší 1. republiky zažilo Zakarpatí dosud nevídanou míru svobody i velký stavební rozvoj, jehož zbytky jsou vidět dodnes. To ovšem neznamená, že by bylo přehnaně civilizované. Vládnou tam divoké hory (až 2000 metrů), lesy, jezera, romantické dřevěné vesnice, rozpadající se hrady. Jak autorka poznamenává, na vesnici ještě staré Zakarpatí přežilo. Sice mají mobilní telefony, ale pere se v potoce, pasou se ovce a jezdí se na koních.

Foto: Academia

Zakarpatí Oleny Krušynské

Autorka mimořádně podrobně popisuje každé městečko, vesničku, dřevěný kostelík, ikonu, hradní ruinu, vinný sklípek či železniční trať. Pečlivý kulturně-historický výklad doplňují desítky kvalitních fotografií.

Foto: Profimedia.cz

Mukačevo

Hodně prostoru je věnováno českým stopám, budovám i celým čtvrtím a samozřejmě také slavné Koločavě, která tak zaujala spisovatele Ivana Olbrachta. Popis přírodních krás není hlavním tématem knihy, ovšem národní parky jsou zmíněny a také podle fotografií se dá orientovat, pokud někdo hledá nejatraktivnější hory, průsmyky, jezera či vodopády. Praktickým informacím o autobusech či hotelech se kniha nevěnuje.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám