Hlavní obsah

Na Slovensku měl premiéru film o Vladimíru Mečiarovi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po filmu Únos, který mapuje pozadí únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, měl v úterý v Bratislavě premiéru politický dokument o Vladimíru Mečiarovi. Mladá režisérka Tereza Nvotová (29) natočila film s prostým názvem Mečiar.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Reklama na film Mečiar

Článek

Film mapuje politické působení trojnásobného slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. Tvůrci oslovili bývalé politiky, politické analytiky i bezpečnostní experty. Ve své vile Elektra v Trenčianských Teplicích přijal filmový štáb i samotný Mečiar. Diváci tak mohou vidět, jak si expremiér užívá důchodu v luxusním domě.

Pamětníci ve filmu připomínají, že Mečiar se objevil mezi trochu naivními revolucionáři z hnutí Veřejnost proti násilí (slovenská obdoba Občanského fóra) a všechny zaujal rozsáhlými vědomostmi. Tak se z podnikového právníka stal prvním porevolučním ministrem vnitra na Slovensku. Tvůrci otevřeně poukazují na to, že Mečiar získal jako ministr vnitra na mnohé slovenské politiky kompromitující materiály se svazků bývalé komunistické StB. Mečiar to prozradil tehdejšímu českého premiérovi Petru Pithartovi, který ve filmu rovněž vystupuje.

Snímek mapuje raketový vzestup popularity Mečiara, rozdělení Československa, autoritativní způsob vládnutí trojnásobného slovenského premiéra a jeho odchod do ústraní.

Režisérka Novinkám řekla, že v závěru natáčení se už Mečiar se štábem nechtěl setkat, ale svolil k použití všech natočených záběrů. Premiéry filmu se zúčastnil i současný slovenský prezident Andrej Kiska. V českých kinech bude mít film premiéru začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám