Hlavní obsah

Praha se loučila s Květou Fialovou

• Aktualizováno

Členové rodiny, přátelé, kolegové z divadelní, filmové a televizní branže, ale i diváci, kteří ji měli rádi, se ve čtvrtek v pražském Divadle ABC naposledy rozloučili s Květou Fialovou. Herečka, oceňovaná jako dáma s nadhledem a pokorou, zemřela po dlouhé nemoci 26. září ve věku 88 let. Na jevišti Divadla ABC se objevila před 59 lety, kdy tu v angažmá u Jana Wericha vystoupila poprvé.

Praha se loučila s Květou FialovouVideo: Novinky

 
Článek

V čestné stráži u katafalku s rakví se vystřídali především herci. Obklopovaly ji věnce od prezidenta Miloše Zemana a jeho manželky, předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministra kultury Daniela Hermana, generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, nadace Život umělce, divadel z Mostu, Českého Těšína, Mladé Boleslavi, Divadla na Vinohradech a například i od Karla Gotta s rodinou. Rakev ze světlého dřeva zdobila kytice slunečnic.

Foto: Michaela Feuereislová

Pamětní deska Květy Fialové před divadlem ABC.

Tvorbu Květy Fialové připomněly projekce fotografií, zvukových i obrazových záznamů. V některých se objevila i ona sama jako okouzlující a usměvavá dáma, známá svým pozitivním přístupem k životu.

Foto: Michaela Feuereislová

Petr Nárožný na rozloučení s Květou Fialovou

Za velkou osobnost a významnou herečku, s níž odchází jedna velká éra Městských divadel pražských, označil zesnulou jejich ředitel Ondřej Zajíc. „Za všech okolností byla sama sebou, což nebylo vždy snadné,” zdůraznil.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rozloučení s Květou Fialovou

Foto: Michal Doležal, ČTK

Herečka Zdeňka Procházková v doprovodu ministra kultury Daniela Hermana

Filmovým divákům se Fialová zapsala do paměti rolemi ve filmech Limonádový Joe, Fantom Morrisvillu, Adéla ještě nevečeřela či Účastníci zájezdu.

Foto: Petr Horník, Právo

Herečtí kolegové se klaní u rakve Květy Fialové.

V den úmrtí byla vedle pokladny divadla umístěna kondolenční kniha. Zůstane tu i po posledním rozloučení, pak bude předána rodině zesnulé.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Na poslední rozloučení s Květou Fialovou do Divadla ABC dorazil i herec Zdeněk Srstka (uprostřed).

Foto: Petr Horník, Právo

Herečtí kolegové drží čestnou stráž u rakve s ostatky Květy Fialové,

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Městských divadel pražských promluvil Ondřej Zajíc na posledním rozloučení s Květou Fialovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám