Hlavní obsah

Nejhlasitější skladbu na světě připravuje pro Brno bývalý člen Einstürzende Neubauten

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Moravský podzim, konkrétně jeho 49. ročník, se letos spojil s Expozicí nové hudby, kterou pořádá Filharmonie Brno. Proto nabídne mnoho mimořádných zážitků, jaké se obvykle v koncertních sálech neobjevují. Jedním je i uvedení nejhlasitější skladby na světě Symfonie sirén.

Foto: Moravský podzim

David Greilsammer

Článek

Přestože festival začíná v pátek 6. října, v Besedním domě se bude hrát už o den dříve. Začne tam osmadvacetihodinový klavírní maratón. U nástroje se vystřídá 15 pianistů, kteří zahrají skladbu Vexations Erika Satieho z roku 1893. Budou ji hrát přesně podle instrukcí autora, tedy velmi pomalu 840krát za sebou.

Ne náhodu je Satie považován za jednoho z předchůdců ambientní hudby, který velmi ovlivnil Briana Ena. Satie byl tvůrcem musique d’ameublement , tedy hudby, která měla pokoj dotvářet stejně jako nábytek.

Mimořádný zážitek v řadě Piano nabídne 8. října známý klavírista David Greilsammer. Na jednom křídle bude hrát sonáty Scarlattiho, na druhém – preparovaném – sonáty Johna Cage. Přecházet bude od nástroje k nástroji bez pauz a tvorbu obou skladatelů tak propojí. „Greilsammer spojil tyto dva autory na základě jistých podobných přístupů k sonátové formě a rozvinul tak podnětný dialog, při němž se jakoby stírá dvě stě let, která oba skladatele od sebe dělí,“ uvedl dramaturg festivalu Vítězslav Mikeš.

Symfonie sirén s FM Einheitem

Na své si však přijdou i milovníci hlukových kompozic, 21. října bude v Brně provedena nejhlasitější skladba na světě Symfonie sirén od Arsenije Avraamova, která měla premiéru v roce 1922 v Baku. Brněnské uvedení připravují Andreas Ammer a FM Einheit, známý z Einstürzende Neubauten.

„Z původního díla se zachoval stručný, ale velmi precizní popis. Doplníme jej klasickými i nově zkonstruovanými nástroji, například ocelovými pružinami a zvukovými trychtýři, a samozřejmě sirénami, míchačkami betonu a podobně,“ řekl. Zapojí se i hasiči, sanitky, policejní vůz, slavkovští dělostřelci, fanoušci hokejové Komety nebo parní lokomotiva, které doplní osm pěveckých sborů a dechová hudba. „Přebíráme koncept, že Symfonie sirén je utvářena ze zvuků města a hudebních performancí, ovšem nikoliv ázerbájdžánského válečného přístavu, ale vnitrozemského středoevropského současného Brna, z jehož zvukových potencialit bude dílo vystavěno,“ řekl Mikeš.

V rámci festivalu bude uvedena také suprematistická opera Vítězství slunce, jejímiž autory jsou Velimir Chlebnikov, Michail Matuškin, Alexej Kručonycha a Kazimír Malevič, jenž navrhl kostýmy a výpravu.

V rámci Expozice nové hudby vystoupí 11. října improvizační soubor AMM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám