Hlavní obsah

RECENZE: Helen Fitzgeraldová popsala nejhorší noční můru všech rodičů

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nenápadným románem Pláč z produkce nakladatelství Kniha Zlín od Helen Fitzgeraldové se skrývá stylem i námětem poměrně sofistikovaný román na pomezí thrilleru a psychologického dramatu. Zpracovává téma nechtěného zabití novorozence matkou.

Foto: Kniha Zlín

Obal knižní novinky

Článek

Dokumentární a temný styl

Dvě vyprávěcí linie sledují mladou matku Joannu v minulosti a v současnosti. Minulost se vrací do doby, kdy s manželem a devítitýdenním synem Noahem cestovala dlouhým letem ze Skotska do Austrálie. Po celou dobu letu miminko neutěšitelně plakalo, Joanna padala únavou, vyčerpáním a vztek a hysterie z vypjaté situace převážily její mateřské pudy. V Austrálii je dítě mrtvé, neboť mu namísto utišující medicíny pro děti podala svá antibiotika. Ve druhé linii se autorka věnuje současnému vyšetřování případu, nechává promlouvat svědky celé Joanniny cesty.

Příběh tematizuje relativitu viny v momentu, kdy člověk záměrně zabíjet nechce a obětí je někdo, koho miluje. Pohrává si s tématem síly svědomí a vlivu pocitu viny na psychické zdraví jedince, s tím, kam až nás mohou zavést špatná rozhodnutí. Popisuje nejhorší noční můru všech rodičů.

Fitzgeraldová píše temným, v linii současnosti až lehce dokumentárním stylem. Ve svém vyprávění nechává čistě promlouvat zúčastněné postavy a nikterak je nesoudí, nepředkládá čtenáři morální soudy, jen vypráví nešťastný příběh mladé rodiny, která měla šanci žít svůj život málem dokonale.

Efektivně udržované napětí

Autorka nepracuje s postavami ploše, Joanna není jen psychicky zničená mladá matka na pokraji nervového zhroucení a laktační psychózy, její manžel není jen prostý záletník, který vyměnil stejně starou manželku za mladší model, hlavní i vedlejší protagonisté mají hlouběji rozpracované charaktery, což vede k jejich nepředvídatelnosti a zároveň tak k efektivně udržovanému napětí po celou dobu děje. V první třetině román v námětu mírně připomíná prvotinu francouzského spisovatele Michela Bussiho Vážka.

Ve středu děje rovněž stojí novorozeně na palubě letadla, jehož osud se brzy zásadně změní. Dítě, s nímž jeho rodiče směřují na návštěvu prarodičů, kteří ho ještě neviděli.

Australské prozaičce vyšel před rokem v českém překladu román Virál na téma virálního šíření choulostivého obsahu po internetu.

Helen Fitzgeraldová: Pláč
Kniha Zlín, překlad Lukáš Novák, 276 stran, 289 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám