Hlavní obsah

RECENZE: Vášův debut přibližuje svět pražských mileniálů

Právo, Lucie Zelinková

Český autor Martin Váša napsal jako své debutové dílo deník mladého mileniála (generace lidí, kteří dosáhli dospělosti na přelomu století). Kniha Dělám si to sám zaznamenává život sedmadvacetiletého mladíka, který prožívá všednodenní útrapy a popisuje svůj milostný život s nadhledem a humorem.

Foto: nakladatelstsví Motto

Obal knižní novinky.

Článek

Váša najel na linku mileniálů. Vykresluje život mladého člověka, který se pohybuje mezi svou prací, osobním životem a kladením si otázek, zda to, co dělá, pro něj má smysl a jestli je už vlastně dospělý. Přirozeně na takové otázky odpověď nenalézá. Skáče od pochybností ke snaze rozhodnout se dobře, neudělat chybu.

Autor otevřeně popisuje milostný život svého hrdiny – alter ega Martina, rovněž redaktora v časopise, který si klestí cestu současnou Prahou a snaží se zakotvit v hodnotném vztahu. V tomto aspektu próza silně připomíná pár let starou povídkovou sbírku Jana Folného Buzíčci. I ten se věnoval tématu vztahů v pražské komunitě homosexuálů a i v jeho textu se setkávaly různé postavy, jejichž vztahy byly v tomto prostoru následně propleteny.

Na rozdíl od knihy Folného postrádá deník Dělám si to sám závažnost. Není to výtka, Vášova kniha je lehká, a trefí-li se čtenáři do vkusu, i mimořádně vtipná. Pobaví, nechá nahlédnout do komunity a do světa mladého člověka, zacykleného mezi antipatiemi ke kolegyni v práci, nekončícím placením zbytečného členství v posilovně a neúnavným hledáním partnera.

Váša pojmenovává příznačnou věc této generace – mileniálové často odmítnou vstoupit do možná slibného vztahu jen proto, aby předešli případnému zklamání, a raději se soustředí sami na sebe, na vlastní rozvoj.

Autor pracuje s formou deníkových záznamů, přičemž zachytává krátké noticky i po minutách. Výpovědi tak mají spíše povahu úvah nad jednotlivými událostmi než popisu děje. Kniha Dělám si to sám tak v celkovém vyznění chce říci, že za překážky a těžkosti v nejrůznějšího charakteru si většinou může sám.

Knihu tak lze vnímat jako zachycení života jednoho současného mileniála z Prahy. Nepřináší žádné zásadní rozhřešení, klade si za úkol především s lehkostí pobavit, a to se mu podařilo. Těžko však předpokládat, jestli bude mít dílo úspěch napříč generacemi. Pochopení totiž nalezne především u svých souputníků.

Martin Váša: Dělám si to sám
Motto, 256 stran, 239 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám