Hlavní obsah

Na místě bývalého Stalinova pomníku funguje kulturní centrum mladých

Novinky, kor
Praha

Na místě bývalého Stalinova pomníku v Praze se už třetím rokem konají koncerty a jiné kulturní akce pod otevřeným nebem. Hlavní činností centra Stalin je prezentace lokální mladé kultury. Návštěvníci si mohou zajít až na pět událostí týdně a k tomu vždy zdarma.

Foto: Marek Volf

Operní představení Kouzelná flétna pod taktovkou sdružení Run OpeRun.

Článek

Od května do září se pod kyvadlem pořádají za přívětivého počasí koncerty, letní kina, sportovní akce, workshopy a jiné kulturní aktivity.

„Našim záměrem bylo se na specifickou energii tohoto místa naladit a nabídnout jeho návštěvníkům zajímavé kulturní zážitky. Snad můžeme říct, že se nám to podařilo,“ uvedl spoluzakladatel kulturního centra Jan Štern.

Foto: Marek Volf

Od května do září se pod kyvadlem pořádají koncerty.

Centrum sklízí úspěch zejména u studentů. "Líbí se mi, že místo, které je pro Prahu zajímavé nejen z historického hlediska, nyní ožívá prostřednictvím lokální scény. Stalin je zkrátka místo, kde se sdružuje současná mladá generace,“ uvedla návštěvnice kulturního centra Markéta Neumanová.

Podle organizátorů je kvůli otevřenému prostoru pod letenským metronomem obtížné přesněji odhadnout denní návštěvnost Stalina. „Většinou se ale pohybujeme v řádu stovek,“ upřesnil Štern.

Foto: Marek Volf

Operní představení Kouzelná flétna pod taktovkou sdružení Run OpeRun.

Klasika i hudební novinky

Návštěvníci si můžou nejčastěji poslechnout živé projekty pražské hudební scény nebo nejnovější trendy v elektronické hudbě. Z letošního programu by organizátoři jako nejvýznamnější počin vyzdvihli koncert Orchestru Českého rozhlasu.

„Akce se vymykala z našeho běžného programu. Věříme, že zprostředkovala návštěvníkům zcela jedinečný zážitek v netradičních prostorách našeho kulturního centra,“ dodal závěrem Štern.

Foto: Pavel Klůs

Koncert Orchestru Českého rozhlasu se vymykal z běžného programu.

Letenský pomník na počest sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina se začal stavět v roce 1952. Největší skupinové sousoší v Evropě bylo dokončeno v roce 1955. O sedm let později bylo ale zbouráno kvůli kritice Stalinova kultu osobnosti jeho nástupcem Nikitou Chruščovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám