Hlavní obsah

Vladimír Cosma dirigoval na Prague Proms

Právo, VLA

Silnou stránkou Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) je filmová hudba, a proto nechybí ani na Prague Proms. Po Dannym Elfmanovi se na festivalu v pondělí představil další známý skladatel filmových melodií, Francouz rumunského původu Vladimír Cosma. Dirigoval večer ze svých skladeb.

Foto: ČTK

Vladimír Cosma řídil Český národní symfonický orchestr na festivalu Prague Proms.

Článek

V sedmasedmdesáti letech je ve Francii se svými třemi sty filmy a seriály zdaleka nejagilnějším tvůrcem. Jeho sláva sice nedosahuje věhlasu Michela Legranda či Maurice Jarreho ale třeba francouzské komedie režisérů Clauda Zidiho či Pierra Richarda si bez jeho hudby nedovedeme představit.

Foto: Jan Malý

Vynikající hráč na foukací harmoniku Greg Zlap na koncertě Vladimira Cosmy

Zcela vyprodaná Smetanova síň pražského Obecního domu vyslechla průřez jeho životní kariérou. Cosma (neplést také se starším Josephem Kosmou spojeným s francouzským poválečným filmem) má smysl pro kantilénové melodie obohacené rytmickými pasážemi, v nichž využívá často etnických prvků z balkánského a židovského folklóru. Přivezl si proto několik sólistů: hráče na Panovu flétnu, foukací harmoniku i cimbál a také zpěvačku Irinu Baiantovou.

Nejvíce se zavděčil melodiemi z Dobrodružství rabína Jákoba a známým „gastronomickým“ koncertem ze snímku Křidýlko nebo stehýnko. A mělo to velký úspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám