Hlavní obsah

V Praze se lidé loučili s dirigentem Bělohlávkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina se ve středu lidé loučili se zesnulým šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem.

Rozloučení s Jiřím BělohlávkemVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Světově proslulý dirigent zemřel po těžké nemoci 31. května. Bylo mu 71 let. Pohřeb Bělohlávka se bude konat pouze v rodinném kruhu. Česká filharmonie žádá po dohodě s rodinou o zasílání kondolencí na adresu České filharmonie.

Poklonit se mu přišel také ministr kultury Daniel Herman.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina se 7. června uskutečnilo veřejné smuteční rozloučení s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem. Na snímku vpředu vlevo je ministr kultury Daniel Herman.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslední rozloučení s dirigentem Jiřím Bělohlávkem

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Úmrtí Jiřího Bělohlávka, které přes jeho dlouhou a těžkou nemoc přišlo náhle, zaznamenali milovníci hudby v Česku i zahraničí, informovaly o něm světové agentury. K úmrtí kondoloval i Symfonický orchestr BBC (BBCSO), který Bělohlávek vedl v letech 2006 až 2012.

Před katafalkem s rakví byly na čestném místě umístěny insignie vyznamenání, kterých byl šéfdirigent Bělohlávek nositelem. Prezident Václav Havel mu udělil dne 28. října 2001 Medaili Za zásluhy. Osobně mu ji předal na zámku v Lánech 7. prosince téhož roku. V době, kdy odcházel z pozice šéfdirigenta londýnského Symfonického orchestru BBC, mu královna Alžběta II. udělila titul komandéra Řádu britského impéria. Mezi distinkcemi nechybí vnější symbolický průvodní znak Bělohlávka - dirigentská taktovka.

U rakve drželi čestnou stráž členové vedení filharmonie a orchestru. V první půlhodině to byli členové vedení - David Mareček, Robert Hanč, Michal Medek a Ondřej H. Matyáš. V průběhu rozloučení se o hudební doprovod starají členové ČF, na začátku zahráli koncertní mistři Josef Špaček a Václav Petr, harfenistka Jana Boušková.

Své věnce poslali například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a zástupci festivalů Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Dvořákova Praha nebo Akademie múzických umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám