Hlavní obsah

Vídeňáci s Barenboimem zahájí Pražské jaro

Právo, VLA

Historický okamžik zažijí v pátek návštěvníci zahajovacího koncertu 72. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro. Poprvé v jeho dějinách přednesou Smetanův cyklus Má vlast při této slavnostní příležitosti členové Vídeňské filharmonie pod taktovkou Daniela Barenboima.

Pražské jaro zahájí Mou vlastí Vídeňská filharmonie pod taktovkou Daniela Barenboima.

Článek

Koncert ze Smetanovy síně Obecního domu přenáší Česká televize i Český rozhlas a opakovat se bude i v sobotu. O oba večery byl takový zájem, že se organizátoři rozhodli povolit vysílání televizního přenosu i v kinech v některých městech. V Praze dokonce mohou diváci přijít již od 17 hod. na Kampu, na přenos v parku je volný stup a je připraven i doprovodný program.

Během pobytu vídeňských hudebníků v Praze bude také vrcholit natáčení filmového dokumentu režiséra Martina Suchánka nazvaného Barenboim/Smetana/ Má vlast.

„Proto také nebude čas ani na tradiční tiskovou konferenci či jiná setkání,“ řekl mluvčí festivalu Pavel Trojan Právu.

Letošní festivalová nabídka je rozsáhlá a obsahuje i takové přitažlivé akcenty jako španělskou linku s několika koncerty, účast symfonických orchestrů z Toronta a Paříže či operních hvězd Diany Damrauové či Kate Lindsayové.

Na své si přijdou ctitelé staré hudby i obdivovatelé našeho výtečného klavíristy Lukáše Vondráčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám