Hlavní obsah

Manažer, jenž okradl Alanis Morissetteovou a další osobnosti, dostal šest let

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jonathana Todda Schwartze, bývalého obchodního manažera kanadsko-americké zpěvačky Alanis Morissetteové, odsoudili na šest let vězení. Rozhodl o tom kalifornský federální soud. Ji i další celebrity totiž připravil o více než sedm miliónů amerických dolarů.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Právník Nathan Hochman (vlevo) a odsouzený Jonathan Todd Schwartz.

Článek

Další tři roky po propuštění bude v podmínce, přičemž během tohoto období bude muset absolvovat léčbu ze závislosti, pravidelné drogové testy a návštěvy u psychologa. Kromě toho musí zaplatit odškodné 8,6 miliónu dolarů.

Jeho obhájce Nathan Hochman přitom žádal pouze roční trest odnětí svobody, poté rok domácího vězení a dva tisíce hodin veřejně prospěšných prací. S tím však prokurátor nesouhlasil. Odsouzený má do výkonu trestu nastoupit 11. července.

Schwartz pracoval u Morissetteové od roku 2009 do března 2016, kdy ho propustila za pozdní informování o stavu svých financí. Byl odpovědný za shromažďování jejích příjmů, řízení investičních účtů a placení poplatků jejím jménem.

Jeho nástupce později objevil 116 transakcí za čtyři roky z jejího účtu na Schwartzův, které dosáhly částky 4,8 miliónu dolarů. Zpěvačka přitom žádné takové převody nepovolila a neměla k nim ani dokumenty, které by je vysvětlovaly. Schwartz je při konfrontaci odůvodnil jako investice do nelegálního obchodování s marihuanou.

Morissetteová na něj podala žalobu, podle níž žádala odškodné 15 miliónů dolarů. Později však uzavřeli mimosoudní dohodu a ona žalobu stáhla. Mezitím představitelé GSO Business Management, ve které Schwartz pracoval a na niž byla původně podána žaloba také, začali interní vyšetřování, které odhalilo, že Schwartz zpronevěřil i další více než dva milióny dolarů od jiných známých osobností. Jejich jména nezveřejnili.

Schwartze nakonec prokuratura obžalovala ze zpronevěry, přičemž manažer se v lednu ke zločinu přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám