Hlavní obsah

Příroda působí fotogenicky na všech kontinentech

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veronika Souralová, stojící v čele pražského Czech Photo Centre, ve kterém do 14. května probíhá výstava Czech Nature Photo, vysvětlila motivaci ke vzniku expozice šesti fotografů, věnujících se zobrazování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Na vernisáži zdůraznila, že člověk je nedílnou součástí světa, a díky těmto snímkům by si to měl uvědomit.

Foto: katalog výstavy

Zvířata v divoké přírodě mají neopakovatelné kouzlo (Dan Materna, Liška obecná, 2008).

Článek

Organizátoři také vyhlásili stejnojmennou soutěž, do které mohou tvůrci posílat své práce do 14. května. Vyhlášení jmen vítězů proběhne v září. Fotografie budou prezentovány od června do září v pražském Národním zemědělském muzeu.

Základní ideová koncepce výstavy se opírá o snahu podtrhnout fakt, že každý kontinent v sobě skrývá svébytnou a často i překvapující krásu. Proto ji organizátoři rozdělili na sekce a každá z nich představuje tu nejlepší vizuální ochutnávku dané lokality. A hlavní úlohu v tom hrají především barvy.

Foto: katalog výstavy

Czech Nature Photo - Špicberky - Ondřej Prosicky.

Člověk by možná řekl, že nejbarevnější a nejatraktivnější bude dozajista rovníkový prales s mnoha exotickými živočichy. Není to ale tak úplně pravda. Díky smyslu všech fotografů pro výtvarnou kompozici vznikají podmanivé scenérie i v případě obyčejného tuzemského lesa.

Dan Materna zachytil jelena v říji v protisvětle zapadajícího rudého slunce. Černá silueta majestátního a hrdého zvířete připomíná barokní sochu. Okamžitý portrét lišky obecné stojí na podobném kontrastu její zrzavé kožešiny a bílého sněhu, který má na čenichu.

Také Michal Krause dokáže pracovat s omezeným počtem barev tak, aby vytvořil přitažlivý snímek. Sob špicberský stojí na hnědé půdě tundry a jeho špinavě smetanová srst koresponduje se šedavě modrou oblohou v pozadí. Zvíře se dívá směrem k pozorovateli se zvláštním sebevědomým výrazem. Jako by chtělo okolí přesvědčit, že do tohoto prostředí přirozeně patří.

Foto: katalog výstavy

Czech Nature Photo, Severni Amerika - Petr Bambousek.

Skutečným rájem pro fotografy je bezesporu džungle. Petr Bambousek zachytil kdesi na Borneu malého ledňáčka sedícího na větvi v zeleném oparu i číhajícího levharta indočínského mezi potemnělým větvovím pralesa. Ondřej Prosický nachytal papouška aru arakangu v kostarickém pralese zarámovaného zelenými listy v plné barevné kráse. Pták vypadá jako drahocenný klenot zasazený do šperku.

Výstava, kromě pastvy pro oči, dává návštěvníkovi i poučení. U některých fotografií je vysvětlující text, který uvádí zajímavost ze života zvířete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám