Hlavní obsah

Kurátorem komorní řady Dvořákovy Prahy bude Radek Baborák

Právo, Vladimír Říha

Jubilejní, desátý ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha přiveze i zahraniční hvězdy a orchestry z Londýna, Vídně a Essenu. Bude se konat ve dnech 7. až 23. září a soustředí se hlavně na oratorní díla a kantáty skladatele.

Foto: ČTK

Radek Baborák

Článek

„Kurátorem komorní řady jsme určili Radka Baboráka, který se představí i jako hornista a dirigent,“ vysvětlil Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu.

Kvůli respektu, kterému se těší Baborák ve světě, přijede mnoho jeho kolegů z domova i z mezinárodních orchestrů a souborů. Poprvé se představí i festivalový orchestr, který Baborák povede jako dirigent.

Stěžejní řadou bude Dvořák Collection, ve které zazní oratorní díla skladatele. Na úvod to bude Stabat Mater s PKF – Prague Philharmonia se sólisty. Rezidenčním orchestrem zůstává Česká filharmonie, dalšími budou i Vídeňští symfonikové či London Symphony Orchestra. Kuriozitou bude uvedení Dvořákovy Novosvětské symfonie s orchestrem dobových nástrojů Musica Florea.

„Před festivalem navštíví zájemci 3. září Kroměříž v tradiční akci Po stopách Antonína Dvořáka. Hostitelem bude dirigent Tomáš Netopil, jenž tam uvede verzi Stabat Mater s klavírem,“ upozornil Vrabec.

Festivalovým centrem bude pražské Rudolfinum a zahajovací koncert bude přenášet Česká televize. Předprodej vstupenek byl zahájen 28. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám