Hlavní obsah

Vzniká dokument o Mé vlasti s Vídeňáky

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S úryvky připravovaného dokumentu České televize o zahajovacím koncertu letošního festivalu Pražské jaro byli seznámeni novináři na setkání s vedením festivalu.

Foto: Zdeněk Chrapek

Snímek z úterního setkání. Vlevo PR festivalu Pavel Trojan ml., za stolem ředitel PJ Roman Bělor, Clemens Hellsberg, Tomáš Motl a Martin Suchánek.

Článek

Natáčí ho režisér Martin Suchánek a bude se jmenovat Barenboim/ Smetana/ Má vlast. Zachytí veškeré okolnosti kolem mimořádné události, kterou bude podání Mé vlasti poprvé v historii festivalu Vídeňskými filharmoniky s dirigentem Danielem Barenboimem.

„Daniel Barenboim byl během natáčení velice vstřícný, i když náš vztah vznikal delší dobu,“ říká režisér Suchánek. „Umožnil nám točit při zkouškách v Berlíně a ve Vídni, podařilo se mi získat ho i k rozhovoru, což nebylo tak snadné.“

Film bude dokončen v Praze během obou úvodních koncertů 12. a 13. května a premiéra by měla být na festivalu Zlatá Praha na podzim. „O snímek již teď mají zájem i zahraniční stanice,“ pochlubil se ředitel ČT art Tomáš Motl.

O tom, jak důkladně se dirigent na dílo připravuje, svědčí i to, že ho již hrál v Berlíně, Vídni, Paříži a v Kolíně nad Rýnem. V předvečer festivalu 11. května ho uvede i v Mnichově, po Praze potom ještě v Linci a opět ve Vídni.

Barenboim se vždy hlásil jako ke svému duchovnímu otci k Rafaelu Kubelíkovi a nepřekvapí, že si nechal na počátku poslat videozáznam slavné Kubelíkovy verze z Pražského jara 1990. S jakou pečlivostí se členové orchestru připravují k pražskému hostování, zmínil na setkání i emeritní ředitel Vídeňské filharmonie, bývalý dlouholetý houslista orchestru Clemens Hellsberg.

„Nedivte se, mnoho Vídeňáků mělo české předky, já měl třeba českou babičku, takže máme pocit porozumění a souznění s dílem a jeho původem,“ vysvětlil Hellsberg, který zmínil i účast několika českých muzikantů v orchestru.

Reklama

Výběr článků

Načítám