Hlavní obsah

Příběh Einsteina a jeho manželky Milevy

Právo, František Cinger

Einstein & Einstein (Matafora, přeložil Filip Klausner, 270 stran, 299 Kč) je název životopisné knihy americké advokátky Marie Benedictové. Je věnovaná první manželce fyzika a matematika Alberta Einsteina, Milevě Marićové.

Foto: nakladatelství Metafora

Obal knižní novinky

Článek

Na světlo světa vynesla osud málo známé srbské rodačky (1875–1948), jedné z prvních žen – studentek prestižní curyšské polytechniky. Právě tam, jako objekt nenávistných machistických útoků, se sblížila se spolužákem Einsteinem.

Autorka působivě popisuje proměnu přátelského vztahu v milenecký, který v následujících letech nezničila ani smrt prvního, tehdy ještě nemanželského dítěte, dcery Liserl. V následném šestnáctiletém manželství vyrostli dva synové, než se Einstein rozhodl pro rozvod a vzal si vzdálenou sestřenici Elsu Löwethalovou.

Benedictová, která pod pseudonymem Heather Terrellová vydala dva historické romány, využila své profesionální erudice i fantazie a napsala román vzbuzující emoce. Einstein z něho nevychází tak docela se ctí, a navíc se znovu objevuje otázka manželčina podílu na jeho vědeckých výzkumech.

Je známo, že v projevu při převzetí Nobelovy ceny její jméno nezmínil, nicméně částku milión dolarů jí nechal převést.

Říká se, že život píše příběhy, které nedokáže sebegeniálnější autor vymyslet. Platí to i o knize s dvojsmyslným názvem Einstein & Einstein.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám