Hlavní obsah

RECENZE: Rumun představil sofistikovaný thriller

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní jarní Velký knižní čtvrtek nabízí i román rumunského autora E. O. Chiroviciho Kniha zrcadel. Autor se v něm pokusil zachytit lehce detektivní příběh sofistikovanou formou.

Foto: nakladatelství Host

Obal rumunské knižní novinky.

Článek

Chiroviciho kniha je poměrně inteligentním příběhem o nedopsaném rukopisu zemřelého autora a o tom, jak je lidská paměť relativní, ovlivnitelná a někdy může fungovat jako zrcadlo. Kniha zrcadel si chytrým způsobem skrze postavy pohrává s pravdou a lží, s literární mystifikací.

Román je rozdělen do tří částí, vyprávěných třemi různými vypravěči. V mládí se student literatury Richard Flynn zaplete k případu vraždy známého psychologa. Po letech dojde k jejímu objasnění a rozhodne se sepsat příběh jako knihu. Část rukopisu se dostane do rukou literárnímu agentovi, ovšem v tu dobu Flynn umírá a po konci příběhu musí s odstupem desítek let pátrat sám.

Akademické prostředí, téma paměti, postavy z univerzitní půdy, které příběh obohacují zajímavými informacemi ze svých oborů, převážná absence detektivní atmosféry a tradičního vyšetřovatele dodávají dílu punc sofistikovanosti.

Dějem neprochází tradiční detektivní linka vyprávění, to je rozděleno do tří narativních částí. Každý z vypravěčů sleduje svůj cíl v trochu jiné době, což působí velmi identicky. Strukturou promluvy, tempem vyprávění i atmosférou jsou nicméně téměř k nerozlišení.

Na rumunském knižním trhu zaznamenala Kniha zrcadel nebývalý úspěch. Během pouhého roku se jí prodalo na sto tisíc výtisků a práva byla prodána do třiceti čtyř zemí.

Eugen Ovidiu Chirovici: Kniha zrcadel
Host, překlad Lenka Kapsová, 311 stran, 329 Kč

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám