Hlavní obsah

RECENZE: Milostný příběh, nebo společenské drama?

Právo, František Cinger

Závěrka aneb Ztížená možnost happy endu, to je název nové prózy Miloše Urbana. Sleduje především osobní příběh amatérského fotografa Matěje Runda, který se setkal s okouzlující Věrou Barvířovou a jeho fotky její osobnosti oběma získaly proslulost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spisovatel Miloš Urban.

Článek

Tak by se dal vyjádřit základní motiv do určité míry psychologického románu, kdy problém sblížení i odcizení obou hrdinů obrazně vyjadřuje úvodní citace fotografa Davida Duchemina: Někdy je závěrka tak rychlá, že než si uvědomíte, že se otevřela, už je zase zavřená.

A opravdu, třicátník Matěj, kluk pro všechno v PR agentuře, je podle svých pocitů natolik uzavřený, že až neví, jak sám ze sebe vylézt. Není proto divu, že třiadvacetiletou studentku Věru vnímá spíš jako modelku než přítelkyni se srdcem otevřeným právě pro něho. Tato linie příběhu je nosná nejen životní pravdivostí, ale i působivostí literárního podání, včetně poznání, že je společný úspěch spíš vzdálil.

Foto: nakladatelství Argo

Obal knižní novinky

Co však příběhu neprospívá, je zbytečná aktualizace. PR agentura propojená se Severočeskými doly, stanoviska stínového ministra TOP 09, podíl jistého fotografa Ivana Kubrichta, žijícího kdysi v USA a proslulého snímky po celém světě, kdy si těžko nevybavit podle popisu Antonína Kratochvíla… Člověk si nutně musí položit otázku, zda jde o příběh dvou nemilujících se milenců, nebo o pokus o větší společenské plátno. Trochu vše odlehčuje přítomnost redaktora nakladatelství Argo Urbana, který odmítl hrdinův literární pokus.

Ona rozpačitost se maličko projevuje i v množství a řazení ilustračních fotek samotného autora, kdy jimi vyprávěný příběh je v první polovině přeplněn portréty, podobnými detailními záběry modelčiny tváře. Až časem se ukáže, že jsou fotografie schopny doskákat za průběhem děje.

Jisté je, že si Urban rozšířil žánr i téma knih. Škoda snad že se více nedržel základního motivu. Příliš jevové aktualizace škodí, podobně jako říká jedna kritička Matějových fotek: Čím více nahoty, tím méně kvality.

Miloš Urban: Závěrka aneb Ztížená možnost happy endu
Argo, 264 stran, 298 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám