Hlavní obsah

Zemřel taneční kritik, dramaturg a libretista Vladimír Vašut

Ve čtvrtek zemřel po dlouhé nemoci taneční dramaturg, libretista, kritik a publicista Vladimír Vašut, oznámila Johana Mücková z Pražského komorního baletu.

Foto: Archív Vladimíra Vašuta

Vladimír Vašut

Článek

„Společně s Lubošem Ogounem a Pavlem Šmokem stál v roce 1964 u zrodu Pražského komorního baletu a po dlouhá léta spoluvytvářel tvář souboru. Termín posledního rozloučení s touto výjimečnou osobností českého tance zatím není znám,” sdělila Mücková.

Vladimír Vašut studoval dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a posléze taneční teorii na divadelní fakultě Akademie múzických umění. Koncem šedesátých let byl dramaturgem Státního divadla Brno, od roku 1984 až do roku 1994 působil jako dramaturg Pražského komorního baletu.

„Na svém kontě má kolem třiceti baletních libret, k nejznámějším patří Hirošima, Šťastná sedma, Nedbalky nebo ve spolupráci s Pavlem Šmokem Záskok,” doplnila Mücková.

Vašut napsal nespočet kritik a studií do domácího i zahraničního tisku, je také autorem několika knih a učil na Filozofické fakultě UK v Praze a na Taneční katedře hudební fakulty AMU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám