Hlavní obsah

V Hollywoodu rozdají Oscary, favoritem je La La Land

Právo, Jaroslav Špulák

V noci z neděle na pondělí rozdají v hollywoodském Dolby Theatre prestižní filmové ceny Oscar. Seznamu kandidátů 89. ročníku cen americké Akademie filmových umění a věd vládne snímek La La Land, který získal čtrnáct nominací.

Foto: Freeman Ent.

Emma Stoneová a Ryan Gosling v hlavních rolík ve filmu La La Land.

Článek

Převaha v počtu nominací u La La Landu přinesla do historie Oscarů několik zajímavostí. La La Land je první muzikál, který je nominovaný na Nejlepší film od roku 1980. Se čtrnácti nominacemi vyrovnal rekord snímků Vše o Evě (1950) a Titanic (1997). Je také prvním muzikálem s původní hudbou i scénářem, který nominovali v kategorii Nejlepší film od roku 1980, kdy získal nominaci All That Jazz, a druhým od roku 1946, kdy nominovali snímek Zvednout kotvy.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Přípravy na ceremoniál jsou v Hollywood v plném proudu.

Osm nominací si na konto připsali filmy Moonlight a Příchozí, o dvě méně mají Místo u moře, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a Lion. Všechny se ucházejí o Oscara pro nejlepší film, přičemž devítku nominovaných v této kategorii doplňují Fences, Skrytá čísla a Hell or High Water.

Meryl Streepová zlepšila svůj rekord

Pořadatelé oscarového ceremoniálu také zveřejnili, že Dede Gardner a Jeremy Kleine se stali prvními producenty, kteří získali čtyři roky po sobě nominaci v kategorii Nejlepší film. Letos se jim to podařilo díky snímku Moonlight. Meryl Streepová pak zlepšila svůj rekord v počtu získaných hereckých nominací na dvacet.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Meryl Streepová je rekordmankou.

Nominace Thomase Newmana za hudbu k filmu Pasažéři je jeho čtrnáctou a zvýšila celkový počet nominací pro rodinu Newmanových (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David a Randy) na devadesát, což je více, než má jakákoli jiná rodina filmových tvůrců. Také uvedli, že dokument O. J.: Made in America je s délkou 7 hodin a 47 minut historicky nejdelším filmem, který nominovali na Oscara.

Hvězdní hosté

Představovat nominované a předávat ceny budou na slavnostním večeru Leonardo DiCaprio, Brie Larson, Mark Rylance, Alicia Vikanderová, Halle Berryová, Jamie Dornan, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johanssonová, Dakota Johnsonová, Amy Adamsová, Riz Ahmed, Javier Bardem, John Cho, Dwayne Johnson, Felicity Jonesová, Leslie Mannová, Janelle Monáeová, David Oyelowo, Emma Stoneová, Charlize Theronová a další.

Ceremoniál bude moderovat Jimmy Kimmel a očekává se, že se letos umělci nezdrží kritiky na adresu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Čeští filmoví fanoušci budou moci předávání cen sledovat od pondělních 2:30 hodin živě na programu ČT2.

Reklama

Výběr článků

Načítám