Hlavní obsah

RECENZE: Maďarská literární senzace, zahlcená bídou

Právo, Lucie Zelinková

V Maďarsku se stal román Nemajetní uznávaného básníka a esejisty Szilárda Borbélyho literární senzací. Vypráví příběh chudé, částečně židovské venkovské rodiny, která se probíjí krutostí a bídou všednodenního života, očima malého chlapce. Trpí nejen chudobou, ale hlavně odmítnutím části společnosti kvůli svému židovskému původu.

Foto: nakladatelství Odeon

Obal maďarské literární novinky.

Článek

Odlehlá maďarská vesnice poblíž rumunských hranic, na rozhraní šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Příběh pohlcený hladem, bídou, společenským odsouzením a nulovými šancemi na lepší život. V takové náladě vypráví Borbély příběh, kterým chtěl poukázat na nezapomenutelnou část dějin svého národa.

Jeho věty přesně a precizně zachycují krutost okamžiku, jejichž autenticitu ještě umocňuje postava vypravěče – malého chlapce, jehož dětskýma očima je všechno zlo kolem vnímáno s mrazivou samozřejmostí. Chlapec vidí stejně přirozeně umlácení týdenních koťat jako fakt, že se nemůže přátelit se svými vrstevníky, a nutnost stranit se jich za každou cenu.

Nemajetní je román realistický a bolestně syrový, dýchá z něj beznaděj postav. Každý den je bojem o přežití. Borbély suše popisuje, nesoudí, nemoralizuje, neukazuje prstem na ty dobré a špatné, nikoho neobviňuje. Zkoumá svět lidí, balancujících na hraně krajní chudoby, vyvržených společností. Oči dítěte, kterými popisuje, umožňují nezabarvené vidění světa. Chlapec nevidí příčiny situace své rodiny, vnímá jen krutost a bídu svého života jako samozřejmost.

Borbélyho román uhrane a vrátí zpátky do minulosti.

Celkové hodnocení 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám