Hlavní obsah

Devadesátka Zuzany Růžičkové s Bachem

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komplet Bachových skladeb pro klávesové nástroje v podání naší cembalistky Zuzany Růžičkové vydává nakladatelství Warner Music.

Foto: ČTK

Cembalistka Zuzana Růžičková

Článek

Kompletně remasterované historické nahrávky Bachových skladeb na 20 CD vycházejí k dnešním devadesátinám Zuzany Růžičkové a byly slavnostně uvedeny a pokřtěny již v listopadu na setkání v pražské City Tower za účasti protagonistky.

Kmotrem byl žák Růžičkové, americký virtuos iránského původu Mahan Esfahani. V lednu kromě tohoto kompletu vznikl také v americké produkci filmový dokument Zuzana: Music Is Life. Skladby J. S. Bacha natočila Růžičková v letech 1965 až 1975 jako první interpretka na světě. V dětství, které musela prožít v koncentračních táborech v Osvětimi a Bergen-Belsenu, jí právě Bachova hudba pomohla přežít hrůzy života za ostnatým drátem.

O vydání kompletu se také zasloužil Nadační fond Bohemian Heritage Fund. Supraphon se připojí v dubnu a vydá komplet 2 CD se sedmi cembalovými koncerty J. S. Bacha v podání Růžičkové a Pražských komorních sólistů řízených Václavem Neumannem, jak vznikl v 70. letech. Připomeňme, že v sobotu 14. ledna pořádá pražská HAMU v Sále Martinů na Malé Straně Gratulační koncert na počest prof. Zuzany Růžičkové a od 19.30 hodin na něm zahrají mj. Giedré Lukšaité Mrázková, Jaroslav Tůma, Václav Luks a další naši přední cembalisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám