Hlavní obsah

Literatura 2016: Poselství románů, ale i literatury faktu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K událostem minulého roku patřily nevelké šperky vzpomínek Zdeňka Kose a Edgara Dutky na mládí v padesátých letech minulého století. Ze světové literatury u nás vydané pak několik knih Petera Maye, také dokončení Díla Jaroslava Seiferta i knihy literatury faktu.

Foto: archiv Právo

Peter May dokáže poutavě napsat o Francii i Číně.

Článek

Zdeněk Kos (1942–1994), vyučený pekař milující divadlo, herectví a literaturu, se vydal do dětství. Kosí hnízdo se stalo úžasným portrétem rozporuplných let padesátých včetně jedinečných portrétů lidí dobrých, převlékačů kabátů i figurek zlých.

Povídková je i kniha Edgara Dutky Matka vzala roha. Je to výpověď chlapce vychovávaného po útěku maminky do Austrálie v ústavu a poté v náhradní rodině.

Velikáni světové tvorby Salman Rushdie či Paulo Coelho se nechali inspirovat andaluským filozofem dvanáctého století Ibn Rušdem, respektive tanečnicí Matou Hari. Takže „velký román“ se nekonal.

Zaujal Peter May, Skot žijící ve Francii, který se představil několika romány, z nichž nejdůležitější byl Sál smrti. Spolupráce milenců, pekingského kriminalisty a americké forenzní patoložky, jsou úžasným příběhem, ale především portrétem čínské bolestné historie i mnohotvárné současnosti.

Francouz Bernard Minier vydal třetí knihu série s kriminalistou Martinem Servazem Tma a Švéd Lars Pettersson poslal v románu Kautokeino – Krvavý nůž mladou stockholmskou právničku Annu k příbuzným do nejsevernějších končin Skandinávie, aby pomohla zbavit bratrance obvinění ze znásilnění. V knize je přiblížen úchvatný obraz života za polárním kruhem. Působivý je román Nejsem Rus od Michaila Ševeljova i Hněv Zygmunda Miłoszewského, dokončení trilogie o prokurátoru Teodorovi Szackém.

Pozornost si zasluhují Slova a činy prozaičky Lenky Procházkové, její glosy i úvahy o našem životě. Mimo všechna kritéria bodovala Wendy Holdenová s knihou Narodili se, aby přežili, s podtitulem Skutečný příběh Češky, Slovenky a Polky, které těhotné odjely do koncentračního tábora Osvětim. Zajímavý je Jiří Padevět s albem poválečného násilí v českých zemích Krvavé léto 1945 či Pavel Šmejkal s publikací Protektorátem po stopách parašutistů.

TOP 5 u nás vydaných knih

podle autora

1. Zdeněk Kos: Kosí hnízdo

2. Peter May: Sál smrti

3. Wendy Holdenová: Narodili se, aby přežili

4. Michail Ševeljov: Nejsem Rus

5. Dílo Jaroslava Seiferta 15: Všecky krásy světa. Co všechno zavál sníh. Dodatky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám