Hlavní obsah

RECENZE: Wanastowi Vjecy mají stále své kouzlo

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská skupina Wanastowi Vjecy vznikla už v roce 1988. Tehdy jako studiový projekt, který měl natočit hudbu k chystanému filmu o zdejších punkerech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skupina Wanastowi Vjecy.

Článek

Původní záměr se proměnil v chuť pokračovat jako kapela dál, a když v roce 1991 vyšlo debutové album Tak mi to teda nandey, bylo podle reakcí posluchačů zřejmé, že formace nesmí z české hudební mapy zmizet.

Nejplodnější období prožívaly Wanastowi Vjecy v devadesátých letech, kdy vydaly klíčová alba Lži, sex & prachy (1992), Andělé (1996) či 333 stříbrných stříkaček (1997). Jsou na nich hity Sbírka zvadlejch růží, Kapky krve, Nahá, Andělé, Kočárek, Vlkodlak, Kouzlo a další. Co na tom, že kytarista a zpěvák Robert Kodym a baskytarista P. B. Ch. měli závazky v kapele Lucie. Wanastowky, jak se jim říká, aktivně spoluvytvářely život české scény.

Pakliže tahle parta ve šťastných devadesátých letech prokázala, že je schopna vymyslet, natočit a interpretovat výrazné, nápadité a nadčasové poprockové skladby, bylo by chybné vsadit na to, že ta schopnost časem pominula.

Foto: Wanastowi vjecy

Obal nového alba.

Možná byly písničky na posledních albech méně hitové, tvůrčí dar ale Kodymovi a spol. (sestava se časem změnila) zůstal. Platí to i o novince Alchymie. Pro Wanastowi Vjecy je typický punkem líznutý, v důsledku tak trochu ledabylý, přitom ve svém nitru leckdy až naléhavý kytarový zvuk. A samozřejmě projev Roberta Kodyma, který je osobitý, na české scéně ve výrazu naprosto ojedinělý a zásadně vytváří sound celé kapely. To všechno na nové desce je.

Na rozdíl od předešlých se na ní jako autor výrazněji projevil Tomáš Vartecký, který se podepsal pod tři skladby. Zbytek je tradičně v režii Roberta Kodyma, poctu skupině Motörhead ve skladbě Wšechny holky podepsal Dimitrij Wheeler a Julii vytvořili i členové skupiny Čechomor.

Koncertní jistoty

Wanastowi Vjecy nabízejí tucet skladeb, v nichž ze všeho nejvíce připomínají samy sebe. Kvůli výše uvedeným vlastnostem totiž některé znějí jako ty z minulých desek, což nicméně nelze označovat jako „krádež“.

Inspirace skupinou Motörhead je přiznaná, v rozhovorech stejně tak i basová linka v písničce Popelka, která připomíná slavné Boty proti lásce od Yvonne Přenosilové (napsal je Lee Hazlewood). Mám rád pak připomene Lesbians and Gay Song od slovenských Horkýže slíže.

Bez ohledu na to jsou písničky Wanastowek na Alchymii utěšené a příjemné, což platí o všech. Nadčasové hity mezi nimi sice nejspíš nejsou (aspirovat by na ně ale mohly Alchymie, Ty jsi tak hezká, Čaroděj nebo Moje lásko), koncertní jistoty k již vydaným megahitům rozhodně ano.

Wanastowi Vjecy: Alchymie
Vlastní náklad, 47:37

 Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám