Hlavní obsah

RECENZE: Bruna Marse na novince vlastně nenajdete

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2013 vystoupil americký zpěvák Bruno Mars v pražské O2 areně. Bylo plno, a jakmile spustil první skladbu, lidé na místech k sezení povstali, připojili se ke stojícím, kteří již tančili, a následovala bezmála nezapomenutelná party. Je možné, že až Bruno Mars dorazí do Prahy příště, bude se podobná taneční situace opakovat i s písněmi z jeho nového alba XXIVk Magic.

Foto: Warner Music

Bruno Mars vydal již tři alba.

Článek

Jejich stylová a aranžérská podstata je totiž stejná jako u předchozího veleúspěšného počinu Unorthodox Jukebox (2012). Je to retro pop osmdesátých let okořeněný soulovým nádechem. Rozhodně však není novinka tak přesvědčivá a silná, aby minulé kolekci konkurovala.

Úvodní titulní písnička má slušivý kabátec popové produkce a její taneční rytmus s nádechem funky z ní činí typického zástupce tvorby Bruna Marse. Následující Chunky připomene syntetický funk, kterým se v osmdesátých letech úspěšně chlubil zpěvák Prince. Formulku ze staré školy má i následující Perm, jako by ji pomáhal přivést na svět James Brown. Mars v ní navíc skvěle zpívá, je to jeho nejlepší vokální výkon na celé desce.

Foto: Warner Music

Obal nového alba Bruna Marse.

Další část kolekce pak více stojí na romantických písničkách. Ve větší míře už se v nich však projevuje poněkud otravná skutečnost, že se Bruno Mars ve svém repertoáru neustále někomu podobá. Jednou je to Marvin Gaye, podruhé Michael Jackson, potom třeba George Clinton.

A tak se při poměrně lehkém, nevyhnutelném, nicméně nezáživném hledání inspirací a podob v písních nového alba Bruna Marse po třiatřiceti minutách ukáže, že je u konce. Že jsme byli provedeni galerií starých pardálů a originální Bruno Mars nikde.

Bruno Mars: XXIVk Magic
Warner Music, 33:32

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám