Hlavní obsah

Zemřel producent a textař Jiří Smetana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 71 let zemřel hudebník, textař a významný producent Jiří Smetana. Uvedl to server idnes.cz s odvoláním na jeho dceru Emmu. Smetana byl dlouholetým dramaturgem pařížského rockového klubu Gibus, kde objevoval nové kapely. Jako neznámá tam hrála The Police.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Smetana s dcerou Emmou v rcoe 2015

Článek

Smetana, který se narodil 16. prosince 1945, měl k hudbě blízko. Už na konci šedesátých let se pohyboval kolem tuzemské rockové scény. Napsal text k písni The Blue Effectu s Vladimírem Mišíkem Slunečný hrob. Ta vyšla na vůbec prvním singlu legendární kapely.

V roce 1972 se Smetana rozhodl zůstat ve Francii. V klubu Gibus nejprve dělal diskžokeje, přičemž byl vyhlášen nejlepším francouzským rockovým DJem. V roce 1979 se stal uměleckým ředitelem klubu, který si zakládal na tom, že uvádí zajímavé kapely dříve, než se proslavily. V Gibusu, který se stal ve Francii platformou nové vlny a punku, hráli na počátku své kariéry i The Police, Johnny Thunders či Wilko Johnson a Fleshtones. Vystupovali tam i Plastic People.

V polovině devadesátých let se začal Smetana občas objevovat i v České republice, kde chtěl pokračovat v hledání talentů. Zadařilo se mu v případě romské kapely Kale s Věrou Bílou, kterou dostal do světa. Skupina ale slibně nastartovanou kariéru nezúročila, protože nezvládla tlak, pod nímž byla. Věra Bílá propadla automatům a rušila koncerty.

Jiří Smetana měl v posledních letech zdravotní problémy, měl cukrovku a před dvěma lety byl operován. Na začátku letošního roku se jeho stav zhoršil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám