Hlavní obsah

O Oscara za cizojazyčný film se utkají Němci, Švédi i Rusové, Češi nepostoupili

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět filmů bylo vybráno do užšího výběru na Oscara za neanglicky mluvený film, uvedl server BBC. Český film mezi nimi není, uspělo Německo, Rusko, Norsko či Švédsko.

Foto: Falcon

Z filmu Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově, který byl vyslán na Oscary.

Článek

Ze seznamu filmů bude vybráno pět nominací, které slavnostně vyhlásí 24. ledna. Předání Oscarů pak proběhne 26. února.

Za favorita momentálně platí německá komedie Toni Erdmann. V té se starý osamělý učitel Winfried vydá za dcerou pracující pro ropnou společnost v Rumunsku. Ines, která se tváří upjatě a hovoří korporátním newspeakem, nemá nikdy čas a už první setkání v Bukurešti dopadne trapně. Neřekne sice přímo, že jí přítomnost otce vadí, ale náznaků vidíme víc než dost. Otec, ve snaze navázat nějakou komunikaci, oblékne absurdní převlek a pronásleduje dceru v práci.

Foto: ČTK/AP

Tým filmu Toni Erdmann: režisérka Maren Adeová čtvrtá zleva, herec Peter Simonischek pátý.

Do seznamu se propracoval také australský film Tanna, natočený v Pacifiku, který získal cenu diváků na festivalu v Benátkách, nebo kanadské drama Xaviera Dolana It's Only the End of the World (Je to jen konec světa), jež ocenila porota v Cannes. Švédsko uspělo s komedií Muž jménem Ove a Švýcarsko s filmem Můj život cuketky. Ve hře je i íránské drama Salesman, ruský Ráj a norská Králova volba.

Česko vyslalo do boje komedii Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky. Absurdní komedie se vrací k tématu mnichovské dohody. Devadesátiletého papouška, který kdysi patřil Eduardu Daladierovi, se v ní zmocní český novinář Pavel a papouškovy citace Daladiera pak způsobí mezinárodní skandál.

Foto: FAMU

Happy End od Jana Sasky

V oblasti animovaných filmů se dostal český Happy End, krátký snímek Jana Sasky z pražské FAMU, do užšího výběru deseti filmů. Neznamená to ale automaticky, že bude nominován.

Černá komedie se šťastným koncem o myslivcích, traktoristovi a mrtvole měla zatím úspěchy na festivalech a na Českých lvech 2015 se Happy End dostal do nominací na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. Pronikl také na přehlídku La Quinzaine des Réalisateurs v Cannes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám