Hlavní obsah

Petrovův předvánoční koncert s premiérami

Právo, vla

Už třetí rok po sobě dokázal zaplnit předvánoční koncert děl skladatele Vadima Petrova, který se uskutečnil v neděli, Smetanovu síň pražského Obecního domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Skladatel Vadim Petrov

Článek

Třiaosmdesátiletý autor a dlouholetý pedagog Pražské konzervatoře pro něj tentokrát připravil dvě premiéry. Hrál rozhlasový orchestr (SOČR), dirigoval Petrovův žák Marko Ivanovič, spoluúčinkoval sbor VUS UK se sbormistrem Jakubem Zichou, příjemným moderátorem zůstal opět Alfred Strejček.

V první části koncertu byl v premiéře uveden třídílný cyklus symfonických básní Pražské ornamenty, z nichž loni zazněla pouze část Pražský hrad. Nyní uvedené části Pražské ornamenty a Elegie podtrhují monumentálnost díla opěvujícího českou historii a místa s ní spojená. Ocenili jsme zejména nápadité využití klávesových nástrojů a trubek.

Po přestávce s větší účastí sboru zazněly skladby a témata převážně z televizních snímků pro děti. Znovu jsme obdivovali melodickou nápaditost autora, například ve skladbách jako Burleska či Tango Habanero.

Na závěr byla uvedena v české premiéře skladba, v níž autor zpracoval témata z animovaného seriálu o Krtkovi, která byla nedávno poprvé uvedena v Drážďanech. Třetí Petrovův předvánoční koncert skončil poděkováním přítomnému autorovi, jenž určitě bude mít i pro příští ročníky ze svého díla, čítajícího 1400 skladeb, co nabídnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám