Hlavní obsah

Obraz Jana Zrzavého se prodal za téměř 13 miliónů

– Praha

Obraz Jana Zrzavého Pole na Ile de Sein II. se v sobotní aukci Dorothea v Praze prodal za téměř 13 miliónů korun. Jde tak o druhé nejdražší autorovo dílo na trhu s uměním. Výrazně nad vyvolávací cenu se prodaly i lepty Bohuslava Reynka, sdělila ředitelka české pobočky aukčního domu Dorotheum Mária Gálová.

Foto: Aukční dům Dorotheum

Pole na Ile de Sein II.

Článek

Dílo inspirované Zrzavého pobyty v Bretani začalo na vyvolávací částce tři milióny korun. Rychle se ale vyšplhalo na více než čtyřnásobek. "Pole na Ile de Sein II. je zcela výjimečným dílem, které se naprosto vymyká doposud nabízeným obrazům Jana Zrzavého. Nejen že se v něm snoubí mistrovské malířské a duchovní kvality autora, ale vyniká také formátem a má za sebou velmi působivou výstavní minulost," uvedla Gálová.

Obraz měl poprvé úspěch na Zrzavého výstavě v Umělecké besedě v roce 1934, o rok později dominoval mezinárodní umělecké výstavě v Bruselu. V roce 1940 byl obraz vystaven na velké retrospektivě Jana Zrzavého v pražském Obecním domě.

Prodala se i Jitřenka

V aukci se prodalo i jiné Zrzavého dílo, a to pastel Jitřenka z roku 1944 za 1,2 miliónu korun. To je dosud nejvyšší částka, kterou tuzemští dražitelé nabídli za Zrzavého práci na papíře.

Poválečné umění bylo v aukci zastoupeno také dvěma obrazy fantaskních mechanismů od umělce působícího ve Skupině 42 Františka Grosse. Díla Bez názvu se prodala za 240 000 Kč a za 216 000 Kč. "Jiný člen Skupiny 42 Bohumír Matal uspěl pod kladívkem s olejem Ptačí herec, který se prodal za 192 tisíc korun. Zájem byl také o jeho druhé nabízené dílo Pomník, který opustil aukční sál s cenou 180 tisíc korun," dodala Gálová.

S výrazným cenovým nárůstem skončil prodej kolekce čtyř leptů od Bohuslava Reynka. Nejvyšší skok v ceně zaznamenalo dílo Ptáci, ze startovních deseti tisíc se jeho cena zvedla na 120 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám