Hlavní obsah

Zpěvák Michal Prokop: Muzika je to nejlepší, co mě potkalo

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a skladatel Michal Prokop nedávno navázal na své albové ohlédnutí Pořád to platí 1968–1989 z roku 2008 novým kompletem šesti nosičů, který vyšel pod názvem Už je to napořád 2000–2012. Pokrývá období od jeho pěveckého restartu po politické kariéře až do zatím posledního alba Sto roků na cestě.

Foto: Lucie Levá

Michal Prokop bude v prosinci zpívat podruhé naživo skladbu Město ER.

Článek

Po nedávném vydání reedice desky Město ER (původně vyšla v roce 1972) je to další připomenutí jeho letošních sedmdesátin. Dvacátého prvního prosince představí na svém vánočním koncertě v pražském Foru Karlín jak obvyklý repertoár, tak podruhé naživo skladbu Město ER.

„Myslím si, že srpnové první koncertní provedení Města ER dopadlo dobře. Viděl jsem už televizní záznam, který se v amfiteátru v Lokti pořizoval, a odvysílán by měl být ještě před Vánocemi na ČT art, a ověřil jsem si, že pustit se do toho byl dobrý nápad,“ říká Prokop.

Připomíná, že letní přípravy na provedení Města ER probíhaly za trochu složitých okolností, protože bubeník skupiny Framus 5 Pavel Razím nestihl zkoušku před koncertem, jelikož uvázl autem kdesi v cizině, a hrál za něho záskok.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Prokop v srpnu při premiéře skladby Město ER v Lokti.

„Nebyl to však jediný problém. Marná sláva, byla to skladba, kterou jsme nikdy předtím nehráli a kterou jsem na album nahrával ve svých třiadvaceti letech. Nebyla legrace zpívat expresivní pasáže v původních tóninách. Já to ale dělám zásadně u všech svých písniček,“ vysvětluje Prokop. Doufá také, že si Město ER s Karlovarským symfonickým orchestrem příští rok ještě jednou dvakrát někde zahrají.

Prokopovým hostem na pražském vánočním koncertu bude mimo jiné Michal Ambrož. „Všichni hosté, kteří se na mých vánočních koncertech objevují, mívají svůj blok. Většinou se také snažíme zazpívat něco dohromady, a tak by to mělo být i s Michalem,“ říká.

Kolekce Už je to napořád 2000–2012 bude ve Foru Karlín pokřtěna a několik skladeb, které na ní jsou, samozřejmě zazní. „První album z kompletu vzniklo vlastně v době, kdy jsem byl ještě v politice. Jmenuje se Odněkud někam a jsou na něm skladby, které jsem natočil na desky svých kolegů a kamarádů poté, co jsem kvůli politice ze scény odešel,“ vzpomíná Prokop.

Následují záznamy koncertní unplugged spolupráce s Lubošem Andrštem a Janem Hrubým a sólový návrat s novými texty Pavla Šruta na desce Poprvé naposledy. Závěr tvoří zatím poslední studiové album Sto roků na cestě.

„Před minulými parlamentními volbami před dvěma lety mi přišly dvě nabídky na to, abych se do politiky vrátil. Obě jsem odmítl, protože už nemám ambici do ní z mnoha důvodů vstupovat. Navíc jsem pochopil, že muzika je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat. A také už musím šetřit energií. Je mi sedmdesát a musím se rozmyslet, do čeho ji vložím,“ uzavírá Prokop.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám