Hlavní obsah

Kdo bude v hudbě in? Prestižní BBC Sound of má finalisty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční žebříček BBC Sound pro rok 2017 je venku. Jde o seznam mladých umělců, kteří by se měli v tomto roce nejvíc proslavit, sestavený 170 hudebními novináři a DJi. V minulosti jim předpověď většinou vycházela.

Foto: facebook.com/jorjasmithmusic/

Jorja Smith

Článek

Odbornou anketou byly kdysi vyzdviženy mimo jiné i začínající hvězdičky jako Adele, Ellie Goulding, Jessie J, Mika nebo Sam Smith.

V žebříčku je letos hodně zastoupen rap, ale i jiné žánry. Ray Blk a Nadia Rose by se prý mohly „svézt“ na vlně zájmu o jména jako Stormzy či Kano. Nechybí ani rock (Cabbage) nebo soulový zpěvák Rag N Bone Man.

Do hlavní patnáctky se probojovali AJ Tracey, Anderson Paak, Cabbage, Dave, Declan McKenna, Jorja Smith, Maggie Rogers, Nadia Rose, Rag N Bone Man, Ray BLK, Raye, Stefflon Don, The Amazons, The Japanese House a Tom Grennan.

Foto: https://ahcabbage.bandcamp.com

Cabbage

Uvedení hudebníci, zpěváci a rapeři většinou ještě nemají ani jednu LP desku, ale kritika je už uznává za klubové koncerty nebo ukázky tvorby na internetu. Například neznámý Dave rychle získal více než dva milióny fandů, když dal na síť nahrávku Wanna Know. Tento osmnáctiletý kluk se chvíli handrkoval s hudebními labely a pak radši vsadil na internet a vydal si sám skromné EP Six Paths.

Zpěvačka Jorja Smith si rovněž vše nahrává sama a jednoduché videoklipy točí v domě své tety. Vytváří intimní soul-jazzové balady s pianem nebo jemně elektronické věci s acid klávesami inspirované Erykou Badu a podobně.

Více politicky se profilují Cabbage, kteří se označují za post-punk. Mají písničky plné černého humoru například o KLDR a o Donaldu Trumpovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám