Hlavní obsah

RECENZE: Báječná šílená noc podle Eltona Johna

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na koncerty Eltona Johna se nechodí za uměním, ale za zábavou. Devětašedesátiletý legendární britský hitmaker, zpěvák a pianista dorazil do Prahy v sobotu večer v rámci svého stejnojmenného turné k aktuálnímu albu Wonderful Crazy Night.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Elton John opět zavítal do Prahy.

Článek

Turné odstartovalo 16. ledna v Los Angeles, skončí 16. července v rakouském Oberösterreichu a čítá devětadevadesát koncertních zastávek. I v této souvislosti se sluší smeknout nad pěveckou kondicí a jevištním nasazením Eltona Johna.

Cestuje s pětičlennou doprovodnou kapelou, a tak koncerty jako charakteristické znaky provází zdvojená bicí souprava, přímočarý tah na branku, nekomplikovaná, srozumitelná aranžmá dle léty ověřeného střihu a sám Elton John za černým klavírem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na koncertu zazněly klíčové zpěvákovy hity.

Třináct tisíc diváků rozsazených v řadách a ochozech zcela vyprodané haly přišlo na jistotu, které se jim dostalo. Večer otevřel pompézní instrumentální Funeral for a Friend, po němž šestice v neúnavném sledu sázela píseň za písní z předlouhé umělcovy kariéry. A to za podpory mimořádně dobrého zvuku a střídmé a na pop vkusné vizuální prezentace.

Jednu ze svých nejpůsobivějších skladeb Rocket Man předznamenal Elton John dlouhým klavírním sólem, ty nejznámější písničky, jako jsou Sad Song, Don’t Let the Sun Go Down on Me či I'm Still Standing, se nashromáždily před závěrem koncertu. Vyvrcholením pak byla pro ten den příznačná Saturday Night’s Alright for Fighting.

Foto: Roman Vondrouš, Právo

Elton John v Praze samozřejmě přidával.

Elton John ještě rozdal pár podpisů přes hranu pódia, publiku daroval svůj ručník a jako první z dvojice přídavků uvedl skladbu, která prostě nemohla nezaznít: megahit Candle in the Wind. Byla věnovaná in memoriam v roce 1973 Marylin Monroe, o čtyřiadvacet let později in memoriam Lady Dianě. Člověku se až vkrádá otázka… ale nechme toho.

Pop music je přece šoubyznys a je nad vší pochybnost, že Elton John patří k jeho jednoznačně největším postavám.

Elton John
O2 areně, Praha, 26. listopadu

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám