Hlavní obsah

Český slavík 2016: Zpěvačkou roku je Bílá. Gott i Kabáti vyhráli před Ortelem

• Aktualizováno

Zpěvákem roku se stal v anketě Český slavík Mattoni opět Karel Gott. Na druhém místě se umístil Tomáš Ortel, na třetím Michal David. Zpěvačkou roku je Lucie Bílá, za ní se umístila Lucie Vondráčková a Ewa Farna. Skupiny ovládl Kabát, na druhém místě Ortel následovaný třetími Chinaski. Ceny se udílely v sobotu v Praze a večerem provázel moderátor Ondřej Sokol.

Český slavík 2016Video: Novinky

 
Článek

Karel Gott vyhrál svého již jedenačtyřicátého slavíka, zároveň se stal s 36 934 hlasy absolutním vítězem letošní ankety Český slavík. Osobně se však večera nemohl zúčastnit, a tak za něj cenu přebírala jeho dcera Charlotte Ella.

„Táta by tu dneska moc rád byl, ale je v nemocnici se zády, kde se teď určitě dívá. Doufám, že jsem ti neudělala ostudu a jestli ano, tak se omlouvám,” děkovala za otce Charlotte.

Foto: Petr Horník, Právo

Charlotte Ella Gottová

Na druhém místě se umístil Tomáš Ortel, na třetím Michal David.

„Nevím ani co říct,” uvedl Ortel, který uspěl i loni, kdy byl třetí. „Docela se bojím příštího roku,” vtipkoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Ortel

V kategorii zpěvaček skončila na prvním místě Lucie Bílá, která se tak raduje ze slavíka již podevatenácté. „Myslím, že si můj realizační tým zaslouží dva dny volno,“ smála se Bílá.

„Měla jsem nádherný rok. A ty dva zrušené koncerty (kvůli zpěvaččině nemoci, pozn.red.) mi něco přinesly. Uvědomila jsem si, že mám okolo sebe úžasný tým i fanoušky, takovou podporu jsem ještě nezažila. Sejdeme se na koncertě 8. ledna,“ dodala. Následně na pódiu zazpívala i se svou kapelou.

Za Bílou se na druhém místě umístila Lucie Vondráčková, na třetím pak byla Ewa Farna.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie Bílá

Kategorii skupina ovládla opět skupina Kabát, která slavnostní večer také zahajovala.

„Díky, kapely rostou jak houby po dešti, moc si toho vážíme. Snad se vám odvděčíme dalšími koncerty, kterých teď chystáme více,” děkoval zpěvák Kabátu Josef Vojtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina Kabát

Na druhém místě se umístila kontroverzní skupina Ortel, kterou proslavily protiislámské texty. „Moc děkujeme fanouškům, co nám fandí, a kteří nás sem vlastně i dostali,” děkoval zpěvák kapely Tomáš Ortel.

„Jen si dejte pozor s tím potleskem, abyste pak nemuseli vysvětlovat, proč jste tleskali kapele Ortel,” dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina Ortel

Na třetím místě se umístila skupina Chinaski.

Jedním z vrcholů večera bylo vystoupení Mariky Gombitové s Mirem Žbirkou, kteří si od publika vysloužili ovace vestoje. Kromě nich vystoupil i Pavel Calta nebo skupiny Jelen a Slza.

Foto: Petr Horník, Právo

Miro Žbirka a Marika Gombitová

Slavíkem bez hranic se stala slovenská skupina No Name. Nejoblíbenější písní posluchačů rádia Impuls se stala píseň Země vstává, kterou zpívá Karel Gott. Cenu převzal Michal David, který je autorem skladby.

Nejstreamovanější českou skladbou se stala píseň Asi jo od zpěváka Bena Christovaa, v kategorii Hvězda internetu zvítězil Porty.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie Vondráčková

Foto: Petr Horník, Právo

Ewa Farna

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Sokol

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina Kabát

Hlavní vítězové:

Absolutní Slavík: Karel Gott

Zpěvák roku: Karel Gott

Zpěvačka roku: Lucie Bílá

Skupina roku: Kabát

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám